Harris podprla še Beyoncé: “Tukaj nisem kot zvezdnica, tukaj sem kot mati”

Svet 26. Okt 202410:53 5 komentarjev
Kamalo Harris je na shodu v Teksasu podprla pevka Beyonce (Foto: Marco Bello/REUTERS)

Pred volitvami za novega ameriškega predsednika, ki bodo 5. novembra, oba glavna kandidata skušata prepričati neodločene volilce. Na shodu v Teksasu je v petek demokratko Kamalo Harris podprla pevka Beyoncé. "Tukaj nisem kot zvezdnica. Tukaj nisem kot političarka. Tukaj sem kot mati," je dejala zvezdnica na shodu, na katerem je Harris posebno pozornost namenila pravici do splava. Na drugem koncu ZDA - v Michiganu - pa je republikanec Donald Trump, ki je na shod zamudil tri ure, Harris očital, da se zabava z Beyoncé, medtem ko Izrael ponovno sproža napade.

Ameriške predsedniške volitve so takorekoč pred vrati, glavna kandidata za vstop v Belo hišo pa sta 11 dni pred ključnim glasovanjem popolnoma izenačena. V eni zadnjih nacionalnih raziskav javnega mnenja, ki jo je objavil CNN, sta oba kandidata – tako republikanec Donald Trump kot demokratka Kamala Harris – namreč prejela 47-odstotno podporo.

Harris in Trump se tako na vse pretege trudita prepričati del predvsem neodločenih volilcev, ki bodo tehtnico bržkone preveseli na eno oziroma drugo stran.

Zdajšnja podpredsednica ZDA je bila v petek v Houstonu. V Teksasu sicer tradicionalno zmagujejo republikanci, a Harris je s shodom, na katerem je zagovarjala pravico žensk do splava (v Teksasu imajo eno najstrožjih politik o splavu v ZDA), želela spodbuditi volilce te zvezne države, da bi jo podprli. “Ljudje v Teksasu se včasih sprašujejo, ali je vredno in ali se bo kaj spremenilo. Da, bo se. Vi nekaj spreminjate in ta trenutek je na naši strani. Vi spreminjate stvari na bolje,” je dejala.

Foto: Marco Bello/REUTERS

V času trajanja kampanje je demokratko podprlo več vidnih osebnosti. Med njimi so najbolj odmevali Taylor Swift, po kateri bi se lahko zgledoval velik del mlajših volilcev, pa igralka Sarah Jessica Parker, raper Eminem, igralec Leonardo DiCaprio in drugi.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: Marco Bello/REUTERS
Foto: Marco Bello/REUTERS
Foto: Marco Bello/REUTERS
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS
Foto: Marco Bello/REUTERS
Foto: Marco Bello/REUTERS

V petek pa se je za to potezo odločila še pevka Beyoncé, sicer rojena v Houstonu. Na oder jo je povabila njena mati Tina Knowles, prišla pa je v spremstvu svoje glasbene kolegice iz nekdanje skupine Destiny’s Child Kelly Rowland. “Tukaj nisem kot zvezdnica. Tukaj nisem kot političarka. Tukaj sem kot mati,” je dejala Beyoncé in dodala: “Čas je, da Amerika zapoje novo pesem.”

Trump: Ko Izrael sproža napade, se Harris zabava z Beyoncé

Donald Trump je bil medtem na shodu v Michiganu – v za kandidata pomembni še neodločeni državi. Obljubil je “poseben nastop”, a je nanj zamudil tri ure.

“Zelo se opravičujem … Mislil sem, da vas to ne bo toliko zmotilo, saj poskušamo zmagati,” je dejal Trump. Mnogi so kljub veliki zamudi počakali Trumpa, a se je množica po poročanju CNN po treh urah zmanjšala. Za tem je moral na kratko še prekiniti svoj shod, ker je eden od udeležencev potreboval nujno medicinsko pomoč.

Na shod je po njegovih besedah sicer zamudil zaradi snemanja triurnega podkasta z Joejem Roganom, kar je po njegovih besedah “najdaljši intervju, kar sem jih opravil v življenju”. V njem je nekdanji ameriški predsednik dejal, da je pripravljen odpraviti davek na dohodek in ga nadomestiti s carinami. Trump je sicer že večkrat dejal, da podpira uvedbo splošno carine v višini med 10 in 20 odstotki na vsak uvoz v ZDA in še dodaten 60-odstoten dvig carin na ves kitajski uvoz. S tem želi spodbuditi ameriško proizvodnjo.

Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS
Foto: Carlos Barria/REUTERS

V nagovoru je Trump napadel tudi Harris, da v trenutku, ko se ona zabava, Izrael ponovno sproža napade. “Nihče ni odgovoren. Joe Biden spi. Kamala (Harris) pa je na zabavi z Beyoncé,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje