Harveyju Weinsteinu naj bi diagnosticirali raka

Svet 22. Okt 202408:59 0 komentarjev
Harvey Weinstein
Foto: PROFIMEDIA

Obsojenemu filmskemu producentu Harveyju Weinsteinu naj bi po pisanju CNN diagnosticirali kostnega raka. Prejšnji mesec je prestal nujno operacijo srca.

Harveyju Weinsteinu naj bi diagnosticirali raka, je za ameriški CNN povedal vir, ki je blizu producentu. Zbolel naj bi za kronično mieloično levkemijo. Po besedah vira, ki je blizu zaprtemu producentu, se Weinstein zdravi v zaporu na otoku Rikers v New Yorku.

Weinsteinova tiskovna predstavnica Juda Engelmayer diagnoze ni želela komentirati. Njegov odvetnik Arthur Aidala pa se na prošnjo CNN za komentar še ni odzval.

Weinsteinov zaporniški svetovalec in pooblaščeni zastopnik za zdravstveno varstvo v New Yorku Craig Rothfeld je ugibanja o Weinsteinovi diagnozi zavrnil. “Skrb vzbujajoče in nesprejemljivo je, da so tako zasebne in zaupne zdravstvene informacije postale predmet javne razprave. Iz spoštovanja do Weinsteinove zasebnosti tega ne bomo več komentirali,” je povedal v izjavi za CNN.

O diagnozi je prvi poročal NBC News.

Kronična mieloična levkemija (KML) je redka vrsta raka, ki nastane v kostnem mozgu in se nato razširi v kri. Gre za počasi rastočo vrsto levkemije, ki se lahko spremeni v akutno, če se ne zdravi, navaja Ameriško združenje za boj proti raku. Ker KML ni tako pogosta kot druge krvne bolezni, so znanstveniki potrebovali več let, da so razvili zdravljenje tega raka. Bolezen se v akutno obliko razvije pri približno od 15 do 30 odstotkih bolnikov. Za KML je značilno, da prizadene več moških kot žensk.

Nujna operacija srca in nov sodni pregon

Prejšnji mesec je Weinstein prestal nujno operacijo srca. Njegov tiskovni predstavnik je takrat za CNN pojasnil, da so ga zaradi posega odpeljali v bolnišnico Bellevue v New Yorku in da so ga kmalu odpustili. “Kot smo že povedali, ima Weinstein številne resne zdravstvene težave, ki jih je treba zdraviti,” so Weinsteinovi predstavniki povedali septembra.

Teden dni po odpustu iz bolnišnice se je Weinstein udeležil sodne obravnave. Izrekel se je za nedolžnega v najnovejši obtožbi. To je velika porota potrdila le nekaj mesecev potem, ko je newyorško prizivno sodišče razveljavilo predhodno obsodbo zaradi spolnega nasilja iz leta 2020.

Weinstein je bil v New Yorku leta 2020 obsojen zaradi posilstva, ki se je zgodilo sedem let prej, in zaradi spolnega napada leta 2006. To je bila ključna prelomnica v gibanju #MeToo (v slovenščini Jaz tudi). A prizivno sodišče v New Yorku je letos ugotovilo, da so bile v sodnem procesu storjene napake, in je sodbo razveljavilo. Že takrat je tožilstvo napovedalo nov pregon Weinsteina.

Julija letos je bil določen okvirni datum 12. november za ponovno sojenje v zadevi, ki je bila razveljavljena v začetku letošnjega leta. Nova obtožba je zaenkrat ločena zadeva. Tožilstvo je sicer že zahtevalo združitev obeh primerov. Če bo sodišče temu ugodilo, bi se lahko sodni proces začel v začetku januarja.

Weinsteinova obramba ima čas do konca tega meseca, da vloži predlog proti združitvi primerov.

Engelmayer ni želel komentirati, ali bi na sojenje lahko vplivala diagnoza raka.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!