Hčerka tajskega milijarderja postala premierka

Svet 16. Avg 202413:08 0 komentarjev
Paetongtarn Shinawatra
Foto: PROFIMEDIA

Tajski parlament je hčerko milijarderja Thaksina Shinawatre danes imenoval za premierko, potem ko je ustavno sodišče odstavilo dosedanjega premierja Srettha Thavisina in s tem vlado. 37-letna Paetongtarn Shinawatra je postala najmlajša premierka v ustavni monarhiji in druga ženska na tem položaju, ki sta ga zasedala že njena teta in oče.

Parlament je novo premierko iz stranke Pheu Thai podprl s 319 glasovi za in 145 proti, je povedal predsednik parlamenta Wan Muhamad Noor Matha.

Razvoj dogodkov bo pokazal, ali se bo Shinawatra izognila usodi svojega očeta Thaksina in tete Yingluck Shinawatra, ki ju je vojska odstavila s premierskega položaja med dvema desetletjema dolgim bojem za oblast med vplivno in bogato družino ter konservativnejšimi pripadniki vojske in podporniki tajske kraljeve družine.

Do imenovanja nove tajske vlade prihaja po tem, ko je v sredo tajsko ustavno sodišče odstavilo premierja Srettha Thavisina in s tem razpustilo celotno vlado, saj je premier z imenovanjem enega od ministrov kršil etične standarde. Pred tem je sodišče razpustilo tudi glavno opozicijsko stranko Naprej (MFP).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!