Helene postal predvolilna tema. Trump kritiziral vlado, Biden mu je vrnil: Laže

Svet 01. Okt 202408:14 0 komentarjev
Joe Biden se je odzval na kritike Donalda Trumpa
Foto: POOL via CNP/INSTARimages.com/PROFIMEDIA

Orkan Helene, ki je v četrtek dosegel obalo Floride in se nato oslabljen pomikal proti severu ZDA, je doslej po navedbah ameriških medijev zahteval najmanj 130 življenj, pogrešajo še okrog 600 ljudi. Dogajanje je v času predvolilne kampanje postalo tudi politična tema in Bela hiša se je morala braniti očitkov o prepočasnem odzivanju.

O smrtnih žrtvah poročajo s Floride, iz Georgie, Tennesseeja, Virginije ter Južne in Severne Karoline, ki so jo poplave najbolj prizadele. V tej državi naj bi bilo najmanj 50 smrtnih žrtev. Brez elektrike je bilo v ponedeljek okrog dva milijona odjemalcev, več sto cest je zaprtih, mesta in naselja so pod vodo.

Orkan Helene, ki so ga na začetku spremljali vetrovi s hitrostjo do 225 kilometrov na uro, se je izkazal za enega najhujših neurij v zgodovini ZDA. Ameriške televizije prenašajo podobe uničenih hiš, razbitih avtomobilov, blatnih avtocest in velike škode, ki po uvodnih ocenah znaša najmanj 100 milijard dolarjev. Neurje, ki je povzročilo škodo od zalivske obale Floride do Apalačev v Virginiji, je v šestih jugovzhodnih državah zahtevalo najmanj 133 smrtnih žrtev, je poročala televizija ABC. V okrožju Severne Karoline, ki vključuje turistično mesto Ashville, je umrlo najmanj 40 ljudi. Preživelim pomoč dostavljajo tudi z mulami.

Ameriški predsednik Joe Biden si bo prizorišča naravne nesreče v Severni Karolini ogledal v sredo, podpredsednica ZDA Kamala Harris pa je prekinila predsedniško kampanjo in obiskala sedež Zvezne agencije za posredovanje v izrednih razmerah (Fema).

Orkan Helene
Foto: PROFIMEDIA

Že v ponedeljek pa je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump obiskal močno prizadeto Georgio, ki tako kot Severna Karolina velja za eno od zveznih držav, ki bi lahko odigrale odločilno vlogo pri izidu bližajočih se volitev. Pri tem je bil kritičen do ukrepanja vlade v ujmi, češ da se ne odziva, medtem ko Kamala Harris v okviru kampanje “hodi naokrog in zbira denar”. Obenem je dejal, da zvezna vlada zavrača pomoč območjem, kjer živijo njegovi podporniki, a hkrati zatrdil, da sedaj ni čas za politiko.

“Laže,” je v odgovoru na kritike povedal Biden. “Govoril sem z guvernerjem Severne Karoline Rayem Cooperjem in tudi on je povedal, da Trump laže. Ne vem, zakaj to počne, ker je neodgovorno,” je dejal. Harris je medtem zatrdila, da se vlada odziva po najboljših močeh in pomaga. Znanstveniki pravijo, da imajo podnebne spremembe verjetno pomembno vlogo pri hitri krepitvi orkanov, kar je v ponedeljek poudaril tudi Biden. “Absolutno, zagotovo, nedvoumno, da, da, da, da,” je Biden odgovoril na vprašanje, ali so podnebne spremembe krive za opustošenje.

Ob odpravljanju škode po orkanu Helene se sicer nad Atlantikom že oblikuje nova tropska nevihta, ameriška vremenska služba pa poroča tudi o možnosti nastanka novega orkana v Mehiškem zalivu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!