Izrael izvedel “preventivni napad”, Hezbolah izstrelil več kot 320 raket

Svet 25. Avg 202407:02 > 09:25 3 komentarji
Hezbolah napad na Izrael
Foto: PROFIMEDIA

Libanonsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da so ponoči doslej izstrelili več kot 320 raket na več položajev izraelske vojske. Temu naj bi sledil še napad z droni na cilje v Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem je Izrael v Libanonu izvedel t. i. preventivni napad, na podlagi znakov, da naj bi se Hezbolah pripravljal na izvedbo obsežnejšega napada.

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da je z več sto raketami napadlo 11 vojaških objektov na severu Izraela in da je s tem “prva faza” napada končana, poroča BBC.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je sicer danes zjutraj razglasil 48-urno stanje izrednih razmer za celo državo. Do tega je prišlo, potem ko je izraelska vojska napadla tarče v Libanonu na podlagi znakov, da naj bi se gibanje Hezbolah pripravljalo na izvedbo obsežnejšega napada. Kot so dejali, naj bi šlo za preventivni napad. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje so bili v izraelskih napadih ubiti trije ljudje, poroča BBC. “Razglasitev izrednih razmer omogoča IDF (izraelski vojski), da izda navodila državljanom Izraela, vključno z omejevanjem zbiranja in zapiranjem krajev, kjer bi to lahko bilo pomembno,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Galant.

Izraelska vojska je sporočila, da so njena bojna letala davi na jugu Libanona napadla več tisoč Hezbolahovih raketometov. “Približno 100 bojnih letal […] je uničilo na tisoče Hezbolahovih raketometov, ki so bili nameščeni v južnem Libanonu. Večina jih je bila usmerjena proti severnemu Izraelu, nekateri pa proti osrednjemu Izraelu,” so zapisali v izjavi. Trditve Izraela, da je bil njihov napad preventiven in da jim je uspelo poškodovati ali uničiti določene cilje, je Hezbolah označil za “prazne” in dodal, da so “v nasprotju z dejstvi na terenu,” poroča BBC.

Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu na zasedanju izraelskega varnostnega kabineta. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi eskalacije razmer se je davi sestal izraelski varnostni kabinet, medtem sta se na situacijo odzvala tudi premier Benjamin Netanjahu in zunanji minister Izrael Kac. “Odločeni smo storiti vse, da zaščitimo našo državo, varno vrnemo prebivalce s severa na njihove domove in se še naprej držimo preprostega pravila – kdor nas prizadene, bo deležen enakega odgovora,” je Netanjahu dejal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad. Dodal je, da je izraelska vojska s proaktivnim delovanjem “odstranila grožnje”, potem ko je zaznala priprave gibanja Hezbolah na napad na Izrael.

Zunanji minister Kac pa je sporočil, da si Izrael ne želi vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu, vendar bo zaščitil svoje državljane in ozemlje pred napadi. Tudi on je po navedbah BBC vzpostavil stik s kolegi iz številnih držav in jih pozval k podpori Izraelu v luči napadov. Izraelski obrambni minister Galant je sicer kmalu po začetku napadov govoril s svojim ameriškim kolegom Lloydom Austinom in ga obvestil o dogajanju. Austin je potrdil ameriško podporo Izraelu, govorila pa sta tudi o pomenu izogibanja širši eskalaciji razmer v regiji, pri čemer je Galant poudaril, da bo Izrael “uporabil vsa sredstva, ki jih ima na voljo, da bi odstranil morebitne grožnje”.

Izraelska vojska je še opozorila, da bi v prihodnjih urah prihajalo do novih napadov, na severu države pa so se oglasile tudi sirene. “Civiliste na območjih, kjer deluje Hezbolah, opozarjamo, naj se zaradi lastne varnosti takoj umaknejo,” je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari in opozoril, da Izrael ne bo dopuščal napadov Hezbolaha na izraelsko civilno prebivalstvo.

Napad Hezbolaha
Trenutek, ko so izraelske zračne sile prestregle brezpilotno letalo Hezbolaha. (Foto: PROFIMEDIA)

Napete razmere na Bližnjem vzhodu

Spomnimo, da so se razmere na Bližnjem vzhodu še dodatno zaostrile po tem, ko je bil v izraelskem zračnem napadu na južno predmestje Bejruta konec julija ubit najvišji vojaški poveljnik Hezbolaha Fuad Šukr. Dan kasneje je pa bil v Teheranu ubit politični vodja Hamasa Ismail Hanija. Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboj Hanije, kot tudi za uboj Šukra. Iran in njegovi zavezniki so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala je v televizijskem nagovoru v začetku avgusta dejal, da se je Iran po smrti vodje Hamasa “dolžan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu”. Dodal je, da se bo Hezbolah odzval “sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi” odpora v regiji, ki jo podpira Iran, “ne glede na posledice”. Nasrala je čakanje Izraela na povračilni napad označil za “del kazni”. “Naš odgovor prihaja,” je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali v živo, in dodal, da bo ta odgovor “močan in učinkovit”. “Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo … in ki je napadel Iran,” je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje