Hezbolah ponoči na sever Izraela izstrelil več raket

Svet 04. Avg 202405:38 0 komentarjev
raketni napadi Izrael - Gaza
Fotografija je simbolična (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)

Šiitsko gibanje Hezbolah v Libanonu je sporočilo, da je nekaj čez polnoč po lokalnem času na sever Izraela znova izstrelilo več deset raket. Kot po poročanju britanskega BBC kažejo posnetki, je izraelski obrambni sistem rakete prestregel, poročil o žrtvah ni.

Gre za zadnjega v nizu napadov Hezbolaha, s katerim ta izraža podporo Iranu. Današnji napad na mesto Beit Hillel na severu Izraela je po navedbah gibanja odgovor na izraelske napade na mesti Kfar Kela in Deir Siriane na jugu Libanona, v katerih so bili, tako Hamas, ranjeni civilisti.

Napetosti na Bližnjem vhodu se stopnjujejo, ob krepitvi možnosti za izbruh vojne med Izraelom in Hezbolahom se vrstijo pozivi, da tuji državljani zapustijo Libanon. V soboto sta svoje državljane k temu pozvali Britanija in ZDA. Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu je pozvalo državljane ZDA, naj zapustijo Libanon “s katero koli letalsko vozovnico, ki jo lahko dobijo.”

Slovenija je svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Libanon. “Razmere v Libanonu so nestabilne, napetosti velike, dogodki se lahko hitro in brez opozorila stopnjujejo,” je na družbenem omrežju X zapisalo slovensko zunanje ministrstvo.

Napetosti na Bližnjem vzhodu so se še povečale po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamisličnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in torkovem uboju enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra. Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboja.

ZDA so v petek sporočile, da bodo na Bližnji vzhod poslale dodatne vojaške ladje in bojna letala, da bi pomagale braniti Izrael pred morebitnimi napadi Irana in njegovih zaveznikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!