Hezbolah na smrt visokega poveljnika odgovoril z novim napadom na Izrael

Svet 13. Jun 202417:36 0 komentarjev
napad hezbolaha na izrael
Foto: Gil EliyahuREUTERS

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes proti Izraelu izstrelilo nov val raket in brezpilotnih letalnikov, potem ko je bil v izraelskem napadu v torek na jugu Libanona ubit visok poveljnik gibanja Sami Abdalah, znan tudi kot Abu Taleb, je sporočila skupina. V Izraelu, kjer so večino izstrelkov prestregli, so že napovedali odziv.

Po navedbah Hezbolaha so borci gibanja z raketami in droni napadli skupno devet izraelskih vojašnic in vojaških objektov. Ena od tarč naj bi bila baza, v kateri imajo sedež izraelske obveščevalne službe, domnevno odgovorne za atentate.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo iz Libanona proti Galileji in Golanskem višavju izstreljenih okoli 40 izstrelkov, vendar so jih večino prestregli, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem so izraelske oblasti že napovedale odziv na napad. “Izrael bo na agresijo Hezbolaha odgovoril s silo,” je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vlade David Mencer.

Območje ob libanonsko-izraelski meji je od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna na območju Gaze, stalno prizorišče obstreljevanja med Izraelom in Hezbolahom, zaveznikom Irana in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Napadi se v zadnjih tednih krepijo.

Nad Izrael z okoli 200 izstrelki

V sredo naj bi Hezbolah nad Izrael izstrelil približno 200 izstrelkov, s čimer naj bi se odzval na izraelski napad na jugu Libanona, v katerem je bil dan prej ubit visok poveljnik gibanja Sami Abdalah, znan tudi kot Abu Taleb.

Kot je v sredo dejal visoki predstavnik Hezbolaha, je bil Abu Taleb najpomembnejši poveljnik, ki je bil ubit od začetka vojne v Gazi. Od 7. oktobra so namreč izraelske sile v Libanonu ubile že več poveljnikov in predstavnikov tako Hezbolaha kot Hamasa.

V več kot osmih mesecih je bilo v Libanonu v izraelskem ognju ubitih najmanj 468 ljudi, od tega skoraj 90 civilistov in najmanj 304 borci Hezbolaha. Na izraelski strani so medtem zabeležili najmanj 15 smrtnih žrtev med vojaki in 11 med civilisti. Več deset tisoč ljudi na obeh straneh meje je bilo razseljenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!