V izraelskem napadu na poveljstvo Hezbolaha v Bejrutu ubitih šest ljudi

Svet 24. Sep 202407:42 > 19:17 2 komentarja

Izraelska vojska je popoldne izvedla zračni napad na libanonsko prestolnico Bejrut, umrlo je šest ljudi, med njimi eden od poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah, 15 ljudi je ranjenih. Ponoči je Hezbolah po ponedeljkovih intenzivnih zračnih napadih Izraela obstreljeval vojaške cilje na severu Izraela. Zaradi napadov, v katerih je že umrlo skoraj 500 ljudi, je svoje domove zapustilo več deset tisoč Libanoncev.

Izraelska vojska je potrdila, da je izvedla usmerjeni napad na Bejrut.

Po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva je umrlo šest ljudi, 15 jih je ranjenih, poroča BBC.

Tarča napada je bila stanovanjska stavba v soseski Gobeiri v južnem delu libanonske prestolnice, v kateri je imelo med drugim svoje prostore gibanje Hezbolah. Po besedah predstavnika izraelske vojske je bil v napadu ubit Ibrahim Kubaisi, poveljnik Hezbolaha, odgovoren za raketne napade na Izrael in civiliste.

Med smrtnimi žrtvami današnjih napadov naj bi bilo po navedbah izraelske vojske sicer več poveljnikov Hezbolaha.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v videonagovoru, objavljenem na družbenem omrežju X, zavezal k nadaljnjim napadom na območja Hezbolaha v Libanonu. “Naša vojna ni z vami, temveč s Hezbolahom,” je dejal Libanoncem, a jih opozoril, da bodo “dom izgubili vsi, ki tam hranijo orožje”.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je pozno popoldne začela nov val napadov na cilje gibanja. “Še naprej bomo Hezbolahu zadajali udarce,” je po obisku izraelske obveščevalne baze dejal Netanjahu.

Napad Izraela na Bejrut Napad Izraela na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA
Izraelski napad na Bejrut Izraelski napad na Bejrut
Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS
Izraelski napad na Bejrut Izraelski napad na Bejrut
Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS
Izraelski napad na Bejrut Izraelski napad na Bejrut
Foto: Mohamed Azakir/REUTERS
Izraelski napad na Bejrut Izraelski napad na Bejrut
Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS

Slovensko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo izraelskega veleposlanika

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi izraelskih napadov v Libanonu danes poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika, je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dejala ministrica, se zdi, da Libanon postaja nova Gaza, razmere pa je označila za zaskrbljujoče. “Dejstvo je, da Izrael tako v Libanonu kot tudi v Gazi, Palestini, na Zahodnem bregu nasilje stopnjuje. Stopnjuje vojaške operacije,” je poudarila. Po navedbah virov na zunanjem ministrstvu je pogovor predviden v sredo dopoldne.

Hezbolah ponoči napadel sever Izraela

Hezbolah je po izraelskih napadih, v katerih je bilo po poročilih BBC ubitih 492 ljudi, še okoli 1.600 pa ranjenih, ponoči sprožil nove napade na vojaške cilje na severu Izraela. Tarče napadov naj bi bili letalsko oporišče Ramat David, letališče Meggido in oporišče Amos. Napade so potrdili v Izraelu, a zatrdili, da so večino izstrelkov prestregli.

Za Libanonci je najgrozovitejši dan po izraelsko-libanonski vojni leta 2006, libanonski minister za zdravje je dejal, da gre celo za najsmrtonosnejši dan po državljanski vojni, ki je trajala med letoma 1975 in 1990. Ljudje so zaradi izraelskih napadov prejeli obvestila o evakuaciji. Naj zaradi napadov na Hezbolah zapustijo območje napadov, je Libanoncem sporočil tudi Netanjahu.

Libanonci zdaj zapuščajo jug države. Mnogi so natovorili avtomobile in se odpeljali proti severu. Avtoceste so bile zaradi velike količine prometa povsem blokirane, piše Reuters. Nekateri kot zatočišče koristijo šole in druge javne ustanove, ki trenutno ne obratujejo. Te so po besedah libanonskega ministra, pristojnega za odzivanje na krizo, Naserja Jasina, sprejele več kot 28.000 ljudi.

Izredne razmere, ki bodo v veljavi do ponedeljka, zaradi zaostritve spopadov veljajo tudi v celotnem Izraelu. Tudi izraelske letalske sile so ponoči zadele več ciljev Hezbolaha na jugu Libanona. Vojska domneva, da so med drugim uspeli zadeti stavbe, v katerih je bilo orožje, saj so odjeknile tudi sekundarne eksplozije, poroča britanski BBC.

Po obvestilih o evakuaciji Libanonci zapuščajo jug države (Foto: Ali Hankir/REUTERS)

Več letalskih družb je spričo zaostrovanja spopadov med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah začasno ustavilo lete v Bejrut. Med njimi je tudi Qatar Airways, ki je lete v libanonsko prestolnico odpovedal do srede. Več prevoznikov je odpovedalo tudi lete v izraelski Tel Aviv.

Eden od neimenovanih uradnikov je za CNN dejal, da je območje najbližje regionalni vojni po začetku vojne s Hamasom 7. oktobra lani. Čeprav nekaj ostalih uradnikov ocenjuje, da niti Izraelu niti Hezbolahu ni v interesu obsežna vojna, pa ta ni izključena. V vojno se bo morda vpletel tudi Iran, sicer ključni podpornik Hezbolaha. Iran je Izrael namreč že posvaril pred nevarnimi posledicami napadov.

Čeprav je Hezbolah vse od začetka vojne prek Libanona občasno obstreljeval cilje v Izraelu, pa so se razmere zaostrile šele prejšnji teden. Izraelski obrambni minister Joav Galant je namreč dejal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil, temu pa so sledile eksplozije pozivnikov in voki-tokijev, ki so jih uporabljali člani Hezbolaha, za tem pa še intenzivni zračni napadi.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Francija zahteva izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o Libanonu

Stalna članica Varnostnega sveta ZN Francija je v ponedeljek zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN zaradi zaostrovanja razmer med Izraelom in Libanonom. “Zahteval sem, da se ta teden v zvezi z Libanonom izredno sestane Varnostni svet,” je v ponedeljek v Generalni skupščini ZN povedal francoski zunanji minister Jean-Noel Barrot in pozval vse strani, naj se izognejo regionalnemu spopadu, ki bi bil uničujoč za vse. Zasedanje bo predvidoma v naslednjih dneh.

Borrell: Zaostrovanje med Libanonom in Izraelom na robu popolne vojne

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek pred srečanjem voditeljev v Združenih narodih ocenil, da zaostrovanje spopadov predstavlja tveganje za izbruh popolne vojne na Bližnjem vzhodu. “Priče smo več vojaškim napadom, škodi, kolateralni škodi in žrtvam,” je dodal Borrell pred današnjim začetkom splošne razprave v okviru 79. zasedanja Generalne skupščine ZN, na kateri se zberejo svetovni voditelji.

Glede spopadov v Gazi je Borrell dejal, da jim “kljub vsem diplomatskim zmožnostim vojne ni uspelo zaustaviti”. Tako palestinsko islamistično gibanje Hamas kot Izrael je obtožil, da odlašata s prekinitvijo ognja.

Izjave je podal po neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU. Kot je na zasedanju v luči zaostrovanja spopadov med Izraelom in Hezbolahom dejal Borrell, na pravilih temelječi mednarodni sistem še nikoli ni bil tako slabo izvajan in kršen, kot je danes, zato se tveganje regionalne razširitve konflikta povečuje.

Toda obstaja pot, po kateri lahko varnost dosežeta obe strani, in to je resolucija Varnostnega sveta ZN, so Borrellove besede povzeli v evropski službi za zunanje delovanje.

Po njegovi oceni je razvidno, da Hezbolah nosi pomemben del odgovornosti za napade na Izrael, vendar ti napadi pomenijo nadaljevanje vojne v Gazi, ki se tako širi na celotno regijo – in vpliva tudi na dogajanje ob Rdečem morju, v Libiji in na Zahodnem bregu.

Neukrepanje Združenih narodov proti izraelskim zločinom je nesmiselno in nerazumljivo, pa je danes generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu povedal iranski predsednik Masud Pezeškian. V luči spopadov med Izraelom in libanonskim Hezbolahom je prvemu možu ZN izrazil tudi globoko zaskrbljenost zaradi širjenja konflikta.

V Libanonu je od ponedeljka zaradi smrtonosnih izraelskih napadov svoje domove zapustilo že več deset tisoč ljudi, je danes sporočil tiskovni predstavnik urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Matthew Saltmarsh. Zaskrbljenost nad stopnjevanjem sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom so izrazile tudi druge agencije ZN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje