Hiter pregled dogajanja: kaj vemo o poskusu atentata na Trumpa

Svet 15. Jul 202407:49 2 komentarja
poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Po sobotnem poskusu atentata na nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa ostaja odprtih veliko vprašanj: zakaj varnostne službe strelca niso ustavile? Kaj je bil njegov motiv? Poglejmo si, kaj se je dogajalo v urah po sobotnem streljanju in kaj vemo do zdaj.

Kje je Donald Trump: Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je po sobotnem poskusu atentata prispel v Milwaukee, kjer bo potekala republikanska nacionalna konvencija. Na njej se bo zbralo 2.429 delegatov iz ameriških zveznih držav in ozemelj, ki bodo 78-letnika v skladu z načrti že tretjič od leta 2016 potrdili za predsedniškega kandidata. Ameriška tajna služba je sicer v nedeljo sporočila, da bo poostrila varovanje na republikanski nacionalni konvenciji. Po sobotnem poskusu atentata na zborovanju v Pensilvaniji je sicer najprej odletel na letališče Newark v ameriški zvezni državi New Jersey, kjer je preživel nekaj časa s hčerko Ivanko v svojem golf klubu v Bedminstru.

Govor ameriškega predsednika Joeja Bidna: Aktualni predsednik ZDA Joe Biden je po poskusu atentata na svojega tekmeca v nedeljo Američane nagovoril iz ovalne pisarne v Beli hiši – nagovori iz ovalne pisarne so redkost in rezervirani le za najbolj slovesne trenutke. V svojem govoru je Biden Američane pozval k enotnosti. “V politiki moramo znižati temperaturo in se spomniti, da ob nestrinjanju nismo sovražniki, ampak sosedje, prijatelji, sodelavci, državljani in Američani. Stopiti moramo skupaj,” je dejal.

Kaj se je zgodilo na zborovanju v Pensilvaniji: Trumpovo zborovanje v mestu Butler se je v soboto zvečer začelo podobno kot že več deset shodov pred tem – njegovi privrženci so pred govorom skandirali “ZDA! ZDA!”, Trump pa jim je ploskal in kazal na obraze v množici zbranih. Približno 120 metrov stran pa je strelec plezal na streho stavbe zunaj varovanega območja. Pri sebi je imel puško in šest minut po začetku govora je nameril v Trumpa ter pritisnil na sprožilec. Zvezni policijski urad FBI pravi, da je strelec deloval sam. Motiv še ni znan, to zdaj preiskuje FBI, ki pa je že potrdil, da je šlo za poskus atentata.

Med zborovanjem opazili strelca na strehi: Lokalni policist je med zborovanjem opazil strelca na strehi, vendar ga ni mogel ustaviti, je za CNN povedal šerif okrožja Butler Michael T. Slupe. Ocenili so, da se je med prehodom mimo detektorjev kovin vedel sumljivo, zato so kolegom in drugim varnostnim delavcem sporočili, naj ga nadzorujejo. Te informacije naj bi policija posredovala tudi tajni službi, zatrjuje vir.

Nove podrobnosti preiskave: Strelec je bil 20-letni Thomas Matthew Crooks, ki ga FBi še ni obravnaval. Preiskovalci se trudijo, da bi razumeli njegov motiv. V poskusu atentata je uporabil puško tipa AR 556, ki jo je sicer zakonito pred okoli pol leta kupil njegov oče, so povedali predstavniki FBI. Preiskovalci se sicer sprašujejo, kako je strelcu uspelo priti do očetovega orožja. V avtomobilu strelca so našli tudi “osnovne” eksplozivne naprave.

Kdo je bil strelec: Nekdanji Crooksov sošolec in sodelavec je za CNN dejal, da se ga spomni kot “najbolj prijaznega fanta”. Dodal je, da ni bil radikalen in v službi ni nikoli izrazil nobenih političnih stališč. CNN je poročal, da je bil Crooks registrirani republikanec, ki je skladno z javno dostopnimi evidencami nedavno demokratom naklonjeni skupini namenil majhno donacijo v vrednosti 15 dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje