Hitro sestavljanje vlade v Belgiji: pet strank se strinja z začetkom pogovorov

Svet 10. Jul 202415:08 0 komentarjev
Belgijski kralj Filip in Bart de Wever
Belgijski kralj Filip in Bart de Wever (Foto: PROFIMEIDA)

V Belgiji po parlamentarnih volitvah, ki so potekale na isti dan kot volitve v Evropski parlament, začenjajo s sestavo koalicije. Pet strank se je strinjalo, da bodo sodelovali pri pogovorih o oblikovanju vlade pod vodstvom flamske desne stranke N-VA. Gre za zelo hiter začetek sestavljanja vlade. Po zadnjih volitvah so v Belgiji vlado namreč dobili po 16 mesecih.

Pet belgijskih strank se je strinjalo, da bodo začele uradne koalicijske pogovore pod vodstvom vodje flamske desne stranke N-VA in trenutnega župana Antwerpna Barta de Weverja. Predvidoma 24. julija bo moral De Wever o napredku pogajanj seznaniti belgijskega kralja Philippa.

De Weverjeva konservativna flamska stranka N-VA ima s 24 poslanci največje število sedežev v zveznem parlamentu. H koalicijskim pogovorom so povabili še frankofonske liberalce (MR), sredinsko stranko Les Engages, flamske krščanske demokrate (CD&V) in socialdemokratsko flamsko stranko Vooruit, poroča bruseljski portal Politico.

De Wever bo predvidoma 24. julija kralja obvestil o napredku koalicijskih pogovorov, potem ko je mandat za oblikovanje vlade prejel 12. junija.

Največji izziv pogajanj naj bi bila sicer socialdemokratska stranka Vooruit, ki naj bi jo bilo kot edino bolj levo usmerjeno stranko težko prepričati, da se pridruži vladi.

Belgijski kralj Filip in Bart de Wever Belgijski kralj Filip in Bart de Wever
Belgijski kralj Filip in Bart de Wever (Foto: PROFIMEIDA)
Belgijski kralj Filip in Bart de Wever Belgijski kralj Filip in Bart de Wever
Belgijski kralj Filip (Foto: PROFIMEIDA)

Če bi pogovori uspeli, bi zvezna vlada odsevala sestavo regijskih. V Valoniji se namreč o oblikovanju koalicije trenutno pogovarjajo MR in Les Engages, medtem ko v Flandriji potekajo pogovori med N-VA, CD&V in Vooruit.

Trenutno sestavljanje vlade zaenkrat za belgijske razmere poteka neverjetno hitro. Po zadnjih volitvah leta 2019 so vlado sestavljali približno 16 mesecev, na koncu pa jo je sestavilo kar sedem strank – zeleni, liberalci in socialdemokrati iz obeh delov države ter flamski krščanski demokrati. Rekord sicer sega v leti 2010 in 2011, ko so vlado sestavljali kar 541 dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!