Hongkongu se bliža supertajfun: zaprli so šole, številni leti so odpovedani

Svet 06. Sep 202409:10 1 komentar
Yagi
Yagi se približuje Hong Kongu (Foto: PROFIMEDIA)

Južni del Kitajske je zajel eden najmočnejših tajfunov letos. Supertajfun Yagi je prinesel obilno deževje in močne vetrove, pa tudi bliskanje in grmenje. Približuje se Hongkongu. Oblasti so zaprle šole, številni leti so odpovedani. Meteorologi svarijo pred katastrofalnimi posledicami.

Južnokitajsko regijo Hainan je danes dosegel Yagi. S seboj je prinesel obilno deževje in močne sunke vetra. Dež in veter spremljata tudi močno grmenje in bliskanje.

Tuji mediji poročajo, da gre za najmočnejši tajfun v Aziji letos. Sunki vetra v bližini očesa supertajfuna dosegajo hitrosti do 245 kilometrov na uro, s čimer je Yagi postal drugi najmočnejši tropski ciklon v letu 2024. Prvo mesto zaseda orkan Beryl, ki je junija divjal po vzhodni obali ZDA.

Yagi je v začetku tedna že pustošil po Filipinih, med potjo po toplem Južnokitajskem morju pa se je okrepil. Meteorologi pričakujejo, da se bo iz južne province Hainan premaknil proti severu in zajel provinco Guangdong, kjer leži tudi Hongkong. Gre za najbolj naseljeno kitajsko provinco, meteorologi pa opozarjajo, da bi bile lahko posledice supertajfuna katastrofalne, piše BBC.

Šole, letališča, pa tudi nekatere ceste bodo ostale zaprte, dokler tajfun ne bo izzvenel oziroma zapustil območja. Zaprta so tudi številna podjetja, vlada je aktivirala delovne skupine za preprečevanje poplav in tajfunov.

Supertajfune v provinci Hainan beležijo le redko, večinoma se tam pojavljajo šibkejša tropska neurja. Med letoma 1949 in 2023 so v Hainanu skupaj potrdili 106 tajfunov, od tega jih je bilo le devet označenih za supertajfun. Tega je po moči mogoče primerjati z orkanom pete stopnje.

Yagi Yagi
Yagi se približuje Hong Kongu (Foto: Tyrone Siu/ REUTERS)
Yagi Yagi
Yagi se približuje Hong Kongu (Foto: PROFIMEDIA)
Yagi Yagi
Yagi se približuje Hong Kongu (Foto: PROFIMEDIA)

Tajfuni zaradi podnebnih sprememb postajajo vse močnejši – topli oceani jih dodatno okrepijo, zato je vse težje napovedati, s kakšno intenzivnostjo bodo dosegli obalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje