Za zdravje jeter je med drugim ključna prehrana. Kakšno dieto priporočajo strokovnjaki?
Jetra poleg tega, da so središče za razstrupljanje telesa, opravljajo več kot 500 vitalnih funkcij, poroča Danas.rs. Po navedbah Univerze Johns Hopkins odstranjujejo odpadne snovi, nadzorujejo imunske odzive in uravnavajo raven sladkorja v krvi. Hrana, ki jo uživamo, lahko pri njihovem delovanju pomaga ali ga ovira.
Nekateri med najboljše prakse za podporo jeter vključujejo vzdrževanje zdrave telesne teže, zdrave ravni holesterola in krvnega sladkorja, omejevanje vnosa alkohola ter uživanje zdrave in uravnotežene prehrane. Melissa Prest z Akademije za prehrano in dietetiko je dejala, da je dobra prehrana zaradi številnih pomembnih funkcij, ki jih opravljajo jetra, ključna.
Katera so torej najboljša živila, ki lahko ohranjajo vaša jetra v odlični formi?
Živila, ki podpirajo zdravje jeter
Sredozemska dieta je že leta ena najbolj priljubljenih in od zdravnikov priporočenih diet, predvsem zaradi vpliva na zdravje srca in ožilja. Hkrati je odličen načrt za podporo zdravja jeter. Ker je bogata z antioksidanti, pomaga zmanjšati vnetje, ki se lahko pojavi pri bolezni jeter, je pojasnila Prest.
Tudi sadje je polno antioksidantov, ki pomagajo zmanjšati vnetje, najboljša izbira so jagodičevje, grozdje in brusnice, piše Danas.
V svojo prehrano vključite tudi temnozeleno zelenjavo, ki podpira zdravje jeter. “Zelena zelenjava je bogata z vitaminom K, ki ga med drugim potrebujemo za strjevanje krvi,” je razložila Prest in dodala, da špinača, ohrovt, zelje in blitva vsebuje antioksidante, ki ščitijo jetra in zmanjšujejo vnetja.
Prest priporoča oljčno olje za preprečevanje zamaščenih jeter, ker lahko poviša raven HDL-holesterola (“dober” holesterol) in je bogato z vitaminom E in antioksidanti.
Ključnega pomena je tudi uživanje dovolj vlaknin. “Živila, bogata z vlakninami, kot je ovsena kaša, pomagajo telesu pri rednem odvajanju blata in izboljšajo zdravje črevesja. To je pomembno, ker zaprtje preprečuje, da bi se telo znebilo toksinov, kar lahko privede do kopičenja in je lahko težava za ljudi s kronično boleznijo jeter,” je navedla Prest.
Nancy Reu, pomočnica direktorja oddelka za presaditev organov in vodja oddelka za hepatologijo na Univerzi Rush, je dodala: “Jetra so najbolj zadovoljna z zdravo prehrano – nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in višjo vsebnostjo beljakovin. Najboljši način, da pomagate jetrom, je, da jih ne obremenjujete bolj, kot bi smeli, in da svojo prehrano obogatite z živili s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi.”
Prest glede uživanja mesa priporoča puste beljakovine, kot so perutnina in ribe, pa tudi rastlinske beljakovine, kot so leča, grah, orehi in tofu. Poudarila pa je, da se je ob tem treba tudi izogibati nasičenim maščobam, da zmanjšamo tveganje za raka in srčno-žilne bolezni.
Živila, ki obremenjujejo jetra
Po drugi strani se moramo nekaterim živilom izogibati. Organizacija Liver Foundation ljudem svetuje, naj se izogibajo hrani z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja in soli ter ocvrti hrani, vključno s hitro hrano.
Michelle Lai, avtorica Diete za zdravljenje jeter, priporoča izogibanje alkoholu, pretiranemu sladkorju in odvečnim kalorijam. “Ko jeste več, kot vaše telo porabi, morajo vaša jetra predelati in shraniti odvečno energijo. Če zaužijete preveč, to obremeni jetra. Zmanjšanje vnosa ali poraba več energije bosta torej pomagala ohraniti ravnovesje in preprečiti stres za jetra,” je zapisala.
Reu je nadalje pojasnila: “Predelana hrana in enostavni ogljikovi hidrati delujejo vnetno in prispevajo k shranjevanju maščob in sladkorja v jetrih. Če imate napredovalo bolezen jeter, se prav tako poskusite izogniti surovim školjkam in morda celo virom beljakovin, ki prispevajo k proizvodnji amonijaka.” Predelana živila pogosto vsebujejo velike količine sladkorja, natrija in transmaščob.
Prest priporoča tudi izogibanje tobaku, saj ta poškoduje jetrne celice. Kot piše Danas, na koncu svetuje še vzdrževanje zdrave telesne teže.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!