Hrvaška vojska v nakup raketnih sistemov za 350 milijonov evrov

Svet 02. Sep 202412:52 2 komentarja
Himars M142
Himars M142 (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA bodo Hrvaški prodale raketomete v vrednosti 350 milijonov evrov, so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva. S sistemi himars so sicer v Evropi opremljene le tri države - Ukrajina, Romunija in Poljska.

Ameriški State Department je odobril prodajo osmih mobilnih raketnih sistemov himars Hrvaški. Posel je vreden 350 milijonov evrov, državi pa bosta dogovor o dobavi predvidoma sklenili do konca leta, so v soboto sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Hrvaška bo od ZDA kupila osem mobilnih raketnih sistemov himars M142. Cena raketometov bi na koncu lahko znašala do 300 milijonov dolarjev (271 milijonov evrov), saj je 390 milijonov dolarjev (352 milijonov evrov) njihova maksimalna ocenjena vrednost, so sporočili s hrvaškega obrambnega ministrstva.

Iz Pentagona pa so v petek sporočili, da bo predlagana prodaja raketnih sistemov izboljšala sposobnost Hrvaške za odvračanje sedanjih in prihodnjih groženj, obenem pa ne bo spremenila osnovnega vojaškega ravnovesja v regiji. Prodaja bo z izboljšanjem varnosti Hrvaške, ki je članica Nata, po njihovi oceni podprla tudi ameriško zunanjo politiko in nacionalno varnost.

Odobritev prodaje po navedbah hrvaškega ministrstva medtem dokazuje, da Hrvaška nenehno vlaga v modernizacijo in opremljanje oboroženih sil z najsodobnejšo vojaško tehnologijo.

Novica o prodaji raketometov Hrvaški je prišla le dan po tem, ko je Srbija sklenila dogovor s Francijo o dobavi 12 novih francoskih vojaških letal rafale. 12 rabljenih rafalov je od Francije kupila tudi Hrvaška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje