Hrvaška za evropsko komisarko znova predlaga Dubravko Šuica

Svet 02. Avg 202413:59 0 komentarjev
Dubravka Šuica
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška za evropsko komisarko znova predlaga Dubravko Šuica, ki je trenutno podpredsednica komisije za demokracijo in demografijo.

Hrvaška vlada je v četrtek odločila, da bo Dubravko Šuica znova predlagala za kandidatko Hrvaške za članico Evropske komisije. Šuica, ki je sedaj podpredsednica komisije za demokracijo in demografijo, se je na omrežju X že zahvalila vladi in premierju in sporočila, da bo še naprej predana enotnosti in blaginji vseh državljanov EU.

Hrvaški premier Andrej Plenković je pred četrtkovo sejo vlade dejal, da bo vlada na seji predlagala Šuica za hrvaško kandidatko za članico Evropske komisije tudi v prihodnjem mandatu, so sporočili z vlade.

Šuica je bila poslanka HDZ v Evropskem parlamentu od leta 2013, ko je Hrvaška postala članica Evropske unije. Leta 2019 je v prvi komisiji Ursule von der Leyen postala podpredsednica komisije za demokracijo in demografijo. Istega leta je bila izbrana za eno od desetih podpredsednic poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP).

Med letoma 2000 in 2011 je bila poslanka v hrvaškem parlamentu, med letoma 2001 in 2009 pa dvakrat županja Dubrovnika. Diplomirala je iz angleškega in nemškega jezika, do izvolitve za županjo pa je delala v šolstvu, najprej kot učiteljica na srednji šoli, nato kot profesorica na univerzi.

Hrvaška v Bruselj pošilja ime samo ene kandidatke, čeprav je novoizvoljena predsednica Evropske komisije von der Leyen države članice v pismu pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v njeni prihodnji komisiji. Kot so navedli v Bruslju, je rok za pošiljanje predlogov do 30. avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!