Hrvaška zaradi neurij obarvana oranžno: napovedani nalivi, močan veter in toča

Svet 19. Avg 202409:14 0 komentarjev
Nevihtni oblaki
Foto: Alen Milavec/BOBO

Po dolgem vročinskem valu se je v nedeljo vreme na Hrvaškem spremenilo. Ohladitev je prinesla obilne padavine, ponekod nastajajo nevihte, padala je tudi toča. Krajevna neurja, z močnimi sunki vetra in nalivi je pričakovati tudi danes. Zato so vremenoslovci za skoraj vso državo razglasili oranžno opozorilo.

Po dolgotrajnem vročinskem valu se je vreme na Hrvaškem v nedeljo dramatično spremenilo. Ohladitev je naši južni sosedi prinesla obilo dežja, nevihte in tudi točo, poroča hrvaški portal Dnevnik.

V Splitu je zaradi močnega deževja voda stala na ulicah. Na Murterju je v zelo kratkem času padlo kar 51 litrov dežja na kvadratni meter. To je približno toliko, kot ga sicer v povprečju pade v celem avgustu.

Neurje je prizadelo tudi otok Vis. Toča je padala v Hrvaškem Zagorju in Varaždinski županiji.

Za velik del države razglašeno oranžno opozorilo

Tudi danes bo pri naših južnih sosedih spremenljivo in nestanovitno. Pogosti bodo nalivi, krajevno bodo nastajale nevihte z močnejšim vetrom in obilnimi padavinami. Hrvaški Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za velik del države razglasil oranžno opozorilo, za preostanek pa rumenega.

oranžno opozorilo za hrvaško
Foto: DHMZ/posnetek zaslona

DHMZ opozarja na možnost močnejših neviht, ki lahko povzročijo škodo na premoženju in drevesih. Pričakovati je, da bi lahko hudourniki poplavili. Nevihte bodo spremljali sunki vetra in toča, še piše hrvaški Dnevnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija.

Pričakuje se, da bo vreme oviralo promet in aktivnosti na prostem. Prebivalce pozivajo, naj upoštevajo opozorila pristojnih služb.

Spremenljivo in nestabilno bo tudi v torek. Občasno bo deževalo, možne so krajevne plohe in nevihte. Zvečer se bo vreme umirilo, piše N1 Zagreb. Najnižje temperature zraka bodo od 16 do 21, ob morju od 20 do 25 stopinj. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj.

Tudi v Sloveniji bodo danes predvsem na jugovzhodu Slovenije dolgotrajni in močni nalivi. Agencija za okolje je zato za južni del države izdala oranžno, za severni del pa rumeno opozorilo. Več o vremenski napovedi za Slovenijo: Prihajajo dolgotrajni in močni nalivi: kje bo najhuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!