Hrvaški gasilci imajo polne roke dela s sršeni: “So zelo agresivni”

Svet 26. Jul 202410:34 0 komentarjev
sršeni
Foto: dnevnik.hr

Na Hrvaškem opažajo porast sršenov. Piki pa so v nekaterih primerih lahko usodni, zato pristojni pozivajo, naj jih domačini ne odstranjujejo sami.

Iz Slavonije poročajo o porastu sršenov, kjer po poročanju hrvaškega Dnevnika ne mine dan brez posredovanja gasilcev.

Da so vsepovsod – na strehah, dimnikih in na drevesih –, pripovedujejo lokalni gasilci. “Lani smo imeli 41 intervencij, do zdaj smo jih imeli že 30, pa še ni niti polovica sezone,” je za hrvaški Dnevnik povedal Stjepan Košk iz gasilskega društva Valpovo. “Ker imajo hrane na pretek, je pospešeno tudi razmnoževanje. Nove generacije pa gradijo gnezda,” je dodal.

Košk izpostavlja, da so lahko sršeni precej agresivni, zato imajo posebna usposabljanja. “Težave so lahko predvsem v manjših prostorih, zaletavajo se v naše čelade. Zaradi količine strupa, ki ga izpustijo, pa nas včasih pečejo tudi oči,” je še pojasnil in pozval domačine, naj se njihovih gnezd nikakor ne dotikajo, ampak raje pokličejo na številko 112.

sršeni sršeni
Foto: dnevnik.hr
sršeni sršeni
Foto: dnevnik.hr

Sršeni vsebujejo strup, zato so piki v nekaterih primerih lahko usodni. V bolnišnici Osijek so letos že morali nuditi pomoč. “Bilo je več situacij, nazadnje smo zdravili bolnika, ki je imel alergijsko rekcijo,” je pojasnila zdravnica Anita Vadija iz nujne službe v bolnišnici Osijek.

Sršenov pik je sicer manj nevaren kot pri čebeli. Znanstveno je dokazano, da naj bi bil sršenov pik 15-krat blažji. Razlog je preprost: sršen potrebuje ta strup, da umori oso ali kaj podobnega, medtem ko se morajo čebele braniti z želom pred nekoliko večjimi plenilci.

Sršen lahko sicer postane nevaren tudi nam, kadar se preveč približamo njihovemu bivališču. Potem lahko postanejo napadalni. Do metra nas ob počasnem približevanju zlahka spustijo. Vadija je pojasnila, da so piki sršenov nevarni za ljudi, ki so alergični na pike čebel.

“Pomembno je, da alergiki na urgenco ne gredo sami, ampak je nujno, da jih nekdo spremlja, saj se stanje lahko hitro poslabša. Predvsem so težava morebitni piki v predelu glave in vrata. Oteženo je dihanje, možno je otekanje žrela in jezika,” je pojasnila Vadija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!