Hrvaški obveščevalci zavrnili obtožbe o ruskem financiranju Milanovića

Svet 16. Okt 202412:29 0 komentarjev
Zoran Milanović
Foto: PROFIMEDIA

V zadnjem času se na račun predsednika Zorana Milanovića vrstijo obtožbe zaradi njegovih domnevnih proruskih stališč. Hrvaška varnostno-obveščevalna agencija (SOA) je te obtožbe zavrnila.

Iz vrst vladajoče hrvaške stranke HDZ se zadnje dni vrstijo obtožbe na račun predsednika Zorana Milanovića zaradi njegovih domnevnih proruskih stališč.

Zunanji minister Gordan Grlić Radman pa je izjavil, da njegovo predsedniško kampanjo morda financirajo Rusi.

Hrvaška varnostno-obveščevalna agencija (SOA) je te obtožbe zavrnila.

Obtožbe iz HDZ so se začele vrstiti po vrhu Ukrajina-Jugovzhodna Evropa, ki ga je minuli teden v Dubrovniku gostil hrvaški premier Andrej Plenković. Vrha, na katerem je sodeloval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, se je med drugim udeležil srbski predsednik Aleksandar Vučić, ne pa tudi Milanović, ki ga na srečanje sploh niso povabili.

Odločitev hrvaške vlade, da na vrh ne povabi predsednika republike, je naletela na ostre kritike opozicije in dela javnosti.

Iz vlade so na kritike odgovorili z očitki glede Milanovićevih domnevnih proruskih stališč, hrvaški zunanji minister pa ga je obtožil, da njegovo predsedniško kampanjo financirajo Rusi.

“Njegova proruska stališča so zelo jasna. Tudi njegovo kampanjo očitno morda financirajo neki ruski viri, glede na njegovo vedenje. Opozicija pa verjetno ni dovolj informirana o vsem tem,” je v petek v izjavi za medije dejal Grlić Radman.

Grlić Radman je v ponedeljek nato dejal, da je bila izjava o ruskem financiranju Milanovićeve kampanje vzeta iz konteksta in izrečena v pogojniku, obtožbe pa je ostro zavrnila tudi opozicija.

Predsednik parlamentarnega odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost Ranko Ostojić, ki prihaja iz največje opozicijske stranke SDP, je v torek po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pojasnil, da je kot predsednik odbora od SOA v ponedeljek zahteval odgovor na vprašanje, ali so točne informacije, da Rusi financirajo Milanovićevo predsedniško kampanjo.

“Poročilo je prišlo in odgovor je negativen. SOA je dala kategorično negativen odgovor. Predsednika nihče ne financira,” je sporočil Ostojić. Poudaril je tudi, da nihče ne zbira dokazov o tem, da predsednika financirajo Rusi.

Milanović je v začetku meseca zavrnil soglasje za sodelovanje Hrvaške v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU), ker da lahko škoduje nacionalnim interesom Hrvaške. Takrat je poudaril, da je naloga predsednika republike zaščititi Hrvaško pred vojno in sprejeti vse ukrepe, da bi ostala zunaj vojnih spopadov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!