Hrvaški otok, na katerem živi žival, ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu

Potovanja 02. Jul 202405:00 4 komentarji
Brusnik
Brusnik (Foto: Matko Petrić/Viški arhipelag Unesco Global Geopark)

Globoko v Jadranskem morju, skoraj na polovici poti med Hrvaško in Italijo, leži majhen otok Brusnik. Zakaj je tako poseben?

Hrvaška ima več kot 1.200 otokov, a otoček v Dalmaciji še posebej izstopa. Brusnik, ki leži približno 23 kilometrov zahodno od Visa, je namreč eden od dveh hrvaških otokov, ki sta vulkanskega nastanka. To tudi pomeni, da še vedno raste.

Majhen vulkanski otok hrvaški portal Pun Kufer zaradi njegove edinstvenosti označuje za geološki zaklad Dalmacije, saj se zaradi vulkanskega nastanka od drugih otokov razlikuje tudi po živalskem in rastlinskem svetu.

Na otoku med drugim živi endemična podvrsta kuščarja, ki je ne najdemo nikjer na svetu. Med kamni in skalami, poraslimi s travo, se skrivajo tudi morske ptice in zajci. 

Čeprav je velik le okoli 0,5 kvadratnega kilometra, Brusnik izstopa tudi zaradi kulturne in zgodovinske dediščine. V preteklosti je bil zelo pomembna točka za ribiče, ki okoli njega niso le lovili rib, ampak tudi jastoge. Na otoku popotniki lahko še vedno najdejo ostanke starih ribiških hiš, ki so služile kot zavetje pred soncem in vetrom, pa tudi kot sušilnice rib. 

“Nezemeljske barve”

Medtem ko na drugih hrvaških otokih najdemo predvsem karbonatne kamnine, kot sta apnenec in dolomit, je vulkansko nastali Brusnik poln magmatskih kamnin. Od leta 1951 je zaradi tega uvrščen na seznam naravnega geološkega spomenika.

“Od obale do vrha otoka lahko najdemo konglomerate prodnikov, kar kaže na nedavni dvig otoka. Kamnine v morju preraščajo alge, ki ta edinstveni kraj na Jadranu obarvajo v nezemeljske barve,” o otoku pišejo na spletni strani geoparka Vis.

Drugi hrvaški otok, ki je tudi vulkanskega nastanka, je otok Jabuka, ki prav tako leži v Dalmaciji.

Bonus video: Goran Dragić o zakulisju uspehov, življenju in tudi o obžalovanjih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje