Hrvaški policisti se bodo pred obtožbami zaščitili še s telesnimi kamerami

Svet 28. Sep 202409:08 0 komentarjev
Streljanje v Trogiru
Zvonimir Barisin/PIXSELL/BOBO

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve naj bi kmalu seznanilo javnost, da bodo vsi uniformirani policisti od prihodnjega leta opremljeni s telesnimi kamerami. Na tak način želijo zaščititi tako policiste kot tudi državljane, ki se bodo znašli v postopkih. V Sloveniji policisti tovrstne kamere uporabljajo že od leta 2016.

Po poročanju hrvaških medijev bodo morali vsi uniformirani pripadniki hrvaške policije na svojih uniformah nositi kamere, njihova uporaba pa bo obvezna ob intervencijah.

Projekt nakupa tega sistema in opremljanja policistov se bo začel v naslednjem letu. Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da bodo v ta namen v proračunu za prihodnje leto zagotovljena sredstva.

“Snemanje intervencij bo v prvi vrsti služilo zaščiti policistov pred neupravičenimi obtožbami na njihov račun in pa tudi zaščiti državljanov pred morebitnimi prekoračitvami pooblastil in prekomerno uporabo sile,” je za hrvaški tportal dejal eden od uslužbencev ministrstva za notranje zadeve.

Projekt opremljanja policistov s kamerami bo hrvaški javnosti predstavljen v prihodnjih tednih.

hrvaška policija
Fotografija je simbolična (Foto: Policija.gov.hr)

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je sicer že leta 2015 v okviru projekta e-policija začela s programom “Sistem za upravljanje policijskih kamer”. Slednji ni bil nikoli v celoti implementiran, prav tako se tudi še ni dokončan. Sistem so namreč takrat vzpostavili na desetih lokacijah – v šestih postajah zagrebške policijske uprave in še v štirih drugih policijskih upravah: osiješko-baranjski, primorsko-goranski, istrski in splitsko-dalmatinski.

“Glavni cilj in namen uporabe kamer je snemanje policijskih dejanj. Želimo zaščititi policiste pred neutemeljenimi obtožbami občanov, saj te v javnosti ustvarjajo negativno podobo policije, četudi policija svoja dejanja izvaja skladno z veljavnimi predpisi. Prav tako želimo zavarovati tudi občane pred morebitnimi napačnimi in nezakonitimi ravnanji policistov,” so takrat ob vzpostavitvi sistema dejali na notranjem ministrstvu.

Leta 2015 pa je na Hrvaškem začel delovati še aplikacija za državljane, preko katere bi lahko sami posneli kaznivo dejanje in posnetek naložili na aplikacijo. A se je ta projekt izkazal za neuspešnega, saj so ga državljani zlorabljali in ni dosegel svojega namena.

V Sloveniji imajo policisti kamere že od leta 2016

Kako pa je z uporabo policijskih telesnih kamer pri nas? Kot so nam pojasnili na policiji, so telesne kamere oziroma “bodycami” pri nas v uporabi od leta 2016. Takrat je bilo policistom na voljo le 30 kamer, danes jih imajo več kot 200.

Slovenski policisti telesne kamere uporabljajo ob večjih kršitvah javnega reda in miru, med protestnimi shodi, športnimi dogodki in vsemi večjimi intervencijami, z njimi so prav tako opremljene tudi intervencijske patrulje.

kamera, bodycam, policija
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

“Te kamere morajo policisti uporabljati pri vseh naštetih primerih, na tak način varujejo sebe, varujejo pa tudi osebe, ki so vpletene v intervencijo. Vsi policisti v državi teh kamer seveda nimajo, nimajo jih denimo prometni policisti, ker se kamere uporabljajo predvsem v rizičnih postopkih,” so za N1 pojasnili na policiji. Policisti morajo sicer ob uporabi kamere opozoriti ljudi v postopku, da jih snemajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!