Presenečenje v bajaderi, ki razburja Hrvate

Svet 21. Okt 202412:21 2 komentarja
Foto: Halo, inspektore/FACEBOOK

Na območju Koprivnice na Hrvaškem so v priljubljeni bajaderi našli črve. V podjetju Kraš, ki proizvaja slaščico, pravijo, da kontaminiran izdelek ni mogel priti iz njihove proizvodnje. "Pri bajaderi obstaja možnost kontaminacije zaradi neustreznega skladiščenja," so zapisali. Trgovec se na očitke še ni odzval.

Hrvaško razburja primer, v katerem je kupec v priljubljeni čokoladici z rokom uporabe do januarja 2025 našel črve. Podoben primer so po poročanju portala Index.hr zaznali že januarja in junija. Tedaj so bili črvi rjavi in podolgovati, zdaj pa so beli, krajši in počasnejši.

O primeru so prvi pisali na Facebookovem profilu Halo, inspektore. Po njihovih informacijah je o podobnem primeru poročalo več ljudi, ki so bajadero kupili v isti trgovini, prav tako so bile iz te trgovine tudi čokoladice s črvi, o katerih so poročali januarja in junija.

Iz podjetja Kraš so v odzivu zapisali, da gre za izdelke, pri katerih je pomembno, kako jih hranimo. “Pri bajaderi obstaja možnost kontaminacije zaradi neustreznega skladiščenja. Razvoj ličinke molja traja 21 dni. Molj lahko prodre skozi embalažo, če so pogoji skladiščenja neustrezni ali če je izdelek v bližini moke in glutenskih izdelkov,” so zapisali.

Trditve so podkrepili s študijo zagrebške fakultete za kmetijstvo in dodali, da kontaminirani izdelek ni mogel priti iz njihove proizvodnje. “Žal ne moremo popolnoma nadzorovati tržnih razmer,” so zapisali.

Verjetnost, da bi črvi v čokoladice vstopili od zunaj, je majhna, je na odziv Kraša za Halo, inspektore dejal strokovnjak za varnost in kakovost živil Marijan Katalenić. “To bi se lahko zgodilo le, če bi bile čokolade razsute in brez prvotnega pokrova,” je dejal. Težava bi lahko bili lešniki, ki niso bili termično obdelani, s čimer bi uničili jajčeca črvov. Prav tako bi bila jajčeca lahko še v kakavovi masi.

Kupci so čokoladice kupili v eni od trgovin z območja Koprivnice. Trgovec zadeve še ni komentiral.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje