Hrvati imajo velik razlog za skrb: na Jadranu julija opazno manj turistov

Potovanja 16. Avg 202415:08 10 komentarjev
Hrvaška, plaža
Foto: PROFIMEDIA

Hrvati, ki so se znova nadejali rekordne turistične sezone, so že v začetku julija doživeli hladen tuš. Celotna Istra je bila v rdečih številkah, na nekaterih dalmatinskih otokih pa so imeli gostinci za kar 50 odstotkov manj prometa kot lani. Nogometno prvenstvo, revni Nemci in recesija, so razloge za slabo sezono navajali turistični delavci in z upanjem pogledovali proti preostanku poletja. A zdaj je črno na belem: Jadran je julija obiskalo 155.000 turistov manj kot lani, največji padec pa je imela Istra.

Kmalu potem, ko je Hrvaška vstopila v glavno turistično sezono, so naslovnice domačih in tujih medijev začele polniti novice, da številni turistični ponudniki na hrvaški obali bijejo bitko z rdečimi številkami.

V hrvaški Istri so v prvih šestih mesecih imeli manj turistov in turističnih nočitev kot lani. Skoraj vsa mesta in občine so bila julija v rdečih številkah, smo poročali tudi na N1. Turisti so opažali, da plaže ob Jadranskem morju niso tako polne, kot so bile v preteklih letih, v restavracijah, kavarnah in klubih na nekaterih dalmatinskih otokih pa so imeli za kar 50 odstotkov manj prometa kot lani.

Mnogi turistični delavci so s prstom kazali na nogometno prvenstvo, spet drugi razloge iskali v revnih Nemcih.

“Nemčija se spopada z recesijo, brezposelnostjo in padcem kupne moči. To se zagotovo odraža tudi na obisku Istre. Ko Nemčija kihne, imamo mi pljučnico,” je takrat dejal predsednik združenja potovalnih agencij HGK Boris Žgomba.

Številne hrvaške turistične agencije in združenja so javnost mirila, da situacija vendarle ni tako slaba, in da upe polagajo v nadaljevanje sezone. A zdaj je črno na belem: Jadran je julija obiskalo 155.000 turistov manj kot lani, največji padec pa je imela Istra.

Skok v morje
Foto: BOBO

Po poročanju Hine je prav vse jadranske županije — z izjemo Dubrovniško-neretvanske županije — julija obiskalo manj turistov kot v istem obdobju kot lani.

V jadranskih županijah je bilo po podatkih Hrvaške turistične skupnosti za 3,4 odstotka manj turistov, kar pomeni okoli 155.000 turistov manj kot julija lani.

V posameznih županijah je število prihodov od treh do šest odstotkov nižje kot lani. To konkretno pomeni, da je Istrsko županijo julija letos obiskalo približno 43.000 turistov manj kot lani, Primorsko-goransko županijo (torej Kvarner) približno 36.000 manj, Splitsko-dalmatinsko okoli 26.000 manj, Zadar pa okoli 20.000 manj turistov.

Med jadranskimi županijami v pozitivnem smislu izstopa Dubrovniško-neretvanska županija, ki je edina, ki je julija zabeležila rast prihodov turistov, in sicer za slabega 0,6 odstotka. To pomeni, da jo je obiskalo 2.600 turistov več kot julija 2023.

Tudi nočitev so ustvarili nekoliko več kot lani, enako velja za Istrsko in Splitsko-dalmatinsko županijo. Gre za 0,1- do 1,5-odstotno rast. Medtem je bilo v ostalih jadranskih županijah število nočitev od enega do treh odstotkov nižje kot lani. “Skupno je bilo julija na Jadranu za okoli 0,5 odstotka manj prenočitev, kar je približno 163.000 nočitev manj,” ugotavlja Hrvaška turistična skupnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje