Hrvati jezni na izletniške ladje: “Zaliv, ki je vsako jutro moder, je zdaj rjav”

Potovanja 22. Maj 202411:24 0 komentarjev
Onesnaženje na Hvaru
Foto: Bralka Morski.hr

Domačine na Hvaru jezijo turistične ladje, na katerih ponujajo gostinsko ponudbo. "Ko kosila postrežejo, nato vse izpustijo v morje. Fekalije, pomešane z odpadnim kuhinjskim oljem, pa nato dosežejo obalo," je za Morski.hr komentirala domačinka. Kaj pravi zakonodaja?

“Zaliv, ki je vsako jutro moder, je zdaj rjav,” je za Morski.hr komentirala bralka, ki je portalu posredovala posnetek rjave kalne vode v zalivu pri Jelsi na Hvaru.

Izpostavila je težave z onesnaževanjem morja. “Predvsem zaradi izpustov fekalnih in drugih odpadnih voda iz izletniških čolnov. Zjutraj sem opazila veliko umazanije z iztrebki,” je pojasnila.

Po pisanju portala turistične ladje fekalne vode v morje izpustijo daleč od obale, a tok umazanijo zanese do obale. S to težavo se na obali Hvara spopadajo skoraj vsako poletje. “Na izletniških ladjah iz Makarske in Podgore nudijo kosila, nato pa v morje izpustijo fekalije, ki so pomešane z odpadnim kuhinjskim oljem. Madeži nato odplavajo proti obali,” je zapisala bralka.

Hrvaška zakonodaja prepoveduje izpuste v morje. “V vodo in na morsko obalo je prepovedano izpuščati in odmetavati trdne in tekoče odpadke, oljno tekočino, fekalije in druge ostanke iz ladij in plovil, ki onesnažujejo morje, zrak ali obalo,” določa pomorski zakon. Prav tako morajo “upravitelji plovil, ki onesnažujejo ali to opazijo, o tem brez odlašanja obvestiti pristojno hrvaško ministrstvo”.

Po obvestilu mora nato ministrstvo opraviti preiskavo in raziskati okoliščine, ki so privedle do morebitnega onesnaženja. Ko izsledijo storilca, sledi kazenska ovadba.

V primeru onesnaženja morja bo luški poveljnik prepovedal izplutje plovila iz pristanišča ali odredil zadržanje plovila, ki je povzročilo onesnaženje v hrvaškem morju, dokler upravitelj plovila ne krije stroškov čiščenja in druge škode, povzročene zaradi onesnaženja. “Kdor povzroči škodo morskemu okolju, jo je dolžan povrniti,” še piše Morski.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!