Hrvati si manejo roke: je to znak, da bo turistična sezona dobra?

Svet 08. Jul 202411:10 0 komentarjev
Hrvaška avtocesta
Foto: PROFIMEDIA

Novice o tem, kako uspešna je turistična sezona za Hrvate, so mešane. Medtem ko številni turisti, tudi slovenski, na različnih družbenih omrežjih pišejo, da je občutek, da je letos na voljo več apartmajev, pa drugi s plaž poročajo o opazni gneči. Na analizo, kakšna je bila sezona, bo seveda treba počakati, saj smo v poletje komaj dobro zakorakali, a pretekli konec tedna je Hrvatom dal dober občutek. Predvsem zaradi stanja na cestah.

Ob večini tistih, ki se zaradi gneče na cestah jezijo, obstaja manjšina, ki se vsega skupaj veseli, saj je ta gneča lahko kazalnik nečesa dobrega. Na primer dobre turistične sezone. Hrvaška se letos spoprijema s številnimi očitki, da je preprosto postala predraga, na kar naj bi kazalo tudi to, da letos ni vse že zasedeno in da se še vedno lahko najamejo spodobni apartmaji in hotelske sobe. Vprašanje sicer, po kakšni ceni, a na družbenih omrežjih je opaziti pikre pripombe tistih, ki bi našim južnim sosedom privoščili slabo sezono, predvsem zaradi – kot pravijo – zasoljenih cen.

A po drugi strani turisti opažajo gnečo na cestah. Prav promet bi lahko kazal tudi na to, da turistov vendarle ni manj kot lani. Kot so sporočili s Hrvaških avtocest, so ta vikend, od petka do nedelje, na avtocestah zabeležili 870.301 vozilo. Seveda gre v tem primeru delno tudi za tranzit, a vseeno imajo Hrvati od tega korist. Za cestnine so tako zaračunali 6,37 milijona evrov brez davka. To je za dva odstotka več prometa in za deset odstotkov več zaračunane cestnine kot v istem vikendu lani.

Od začetka tega leta do danes so na hrvaških avtocestah zaznali 36.105.874 vozil. Povečanje prometa v primerjavi z istim obdobjem lani znaša 11 odstotkov.

Kakšna bo hrvaška turistična sezona, bomo še videli, a obeti so, vsaj sodeč po prometu, dobri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!