Nov vhod v Split: Hrvati v gradnjo sto milijonov evrov vrednega mostu

Svet 04. Jul 202415:21 2 komentarja
Pogled na mesto Split
Pogled na mesto Split (Foto: PROFIMEDIA)

Podjetje Hrvatske ceste je v sredo predstavilo projekt gradnje sto milijonov evrov vrednega mostu čez Kaštelanski zaliv. Most dolžine 1.500 metrov in višine 55 metrov bo omogočil vstop v Split z zahodne strani. Gradnja novega vhoda v Split bo eden od najpomembnejših strateških projektov na Hrvaškem v prihajajočem obdobju.

Most bo imel štiri prometne pasove, po dosedanjih ocenah pa bo stal okoli sto milijonov evrov, je na predstavitvi projekta v Splitu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal vodja projekta iz Hrvatskih cest (HC) Krunoslav Perić.

Pod njim bodo lahko plule tudi ladje in križarke s širino do 60 metrov, višino 52,5 metra in dolžino 250 metrov.

Priprave na gradnjo bodo trajale štiri do pet let. Najprej bodo razpisali natečaj za oblikovanje mostu, po pridobitvi odločbe o sprejemljivosti posega v okolje pa bodo izdelali glavno projektno dokumentacijo, je še pojasnil Perić.

Gradnja mostu bo po navedbah Hrvatskih cest najobsežnejši del enega največjih strateških projektov na Hrvaškem v naslednjih letih, ki bo omogočil nov vhod v Split z zahodne strani in s tem zmanjšal prometne zastoje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje