Huda nesreča na Malem Lošinju: ploščad trajekta ukleščila mornarje, trije umrli

Svet 11. Avg 202416:45 > 19:49 2 komentarja
Nesreča na Malem Lošinju
Foto: N1 Zagreb/Bralec

V pristanišču za trajekte na Malem Lošinju se je zgodila huda nesreča, v kateri so umrli trije mornarji, eden pa je huje poškodovan. Zrušila naj bi se vstopna ploščad trajekta Lastovo, ki je mornarje ukleščila.

V nedeljo popoldne ob 15.10 se je v morje zrušila rampa trajekta Lastovo, ki je pri tem ukleščila več mornarjev Jadrolinije. Rampa naj bi bila težka deset ton.

Čeprav je podjetje Jadrolinija sprva poročalo o dveh smrtnih žrtvah, je kasneje hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo sporočilo, da so v nesreči umrli trije člani posadke trajekta, četrti pa je huje ranjen.

Dobro obveščeni vir je za časnik Večernji list povedal, da so mornarji po izkrcanju potnikov nekaj preverjali na vstopni ploščadi, preden bi na krov spustili nove potnike. Med tem početjem je ta nenadoma padla in jih pokopala pod seboj.

Preživelemu mornarju so prvi na pomoč priskočili gasilci, ki so bili v bližini. Potegnili so ga iz morja, po besedah županje Malega Lošinja Ane Kučić pa so ga nato s helikopterjem odpeljali v reško bolnišnico.

Trajekt bi moral ob 16. uri izpluti proti Zadru.

“Bilo je grozljivo”

“Slišal se je trk in klic na pomoč. Naša enota je ob pomolu in trije gasilci so takoj odhiteli do trajekta. Na žalost je klančina ukleščila tri mornarje in jim niso mogli pomagati. En človek je padel v morje, gasilci pa so pomagali reševalcem. Kot smo slišali, ima mornar poškodovano ramo in kolk, kako je padel v morje, pa ne vemo,” je za Jutarnji list povedal poveljnik lošinjskih gasilcev Mirko Kajkara.

Nesreča na Malem Lošinju
Foto: Bralec (N1 Zagreb)

Dodal je, da je bil prizor na kraju nesreče grozljiv in da so bili tudi hudih nesreč vajeni gasilci šokirani nad videnim.

Kapitan ladje je bil v popolnem šoku in sploh ni mogel govoriti, so še povedali tisti, ki so prvi prispeli na kraj nesreče. Policija je hitro zaprla kraj tragedije in omejila dostop do trajekta, pomagali pa so ji tudi zaposleni lokalnega komunalnega podjetja in gasilci.

V Jadroliniji globoko pretreseni

“Z veliko žalostjo sporočamo, da se je danes v pristanišču Mali Lošinj zgodila nesreča, v kateri sta po prvih podatkih umrla dva Jadrolinijina mornarja z ladje Lastovo, eden pa je bil huje poškodovan. Ladja Lastovo pluje na državni trajektni liniji Zadar (Gaženica)–Ist–Olib–Silba–Premuda–Mali Lošinj, v času nesreče pa je bila ladja privezana na Malem Lošinju. Družinam mornarjev izrekamo iskreno sožalje, Jadrolinija je zaradi tega neljubega dogodka globoko pretresena,” je zapisalo podjetje v uradni izjavi.

Trajekt Lastovo je kvalificiran kot potniška ladja. Zgrajen je bil leta 1969 na Japonskem za japonskega naročnika, kjer je plul pod imenom Išizuči. Leta 1978 je ladja postala del flote Jadrolinije. Najpogosteje pluje na linijah okoli Splita. Dolga je 72,7 metra in široka 13,7 metra, poroča N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje