Huda neurja in poplave tudi v Italiji: med intervencijo umrl gasilec

Svet 18. Sep 202411:05 0 komentarjev
Poplave na Češkem
Te dni smo opazovali apokaliptične prizore poplavljenih evropskih mest, med drugim na Češkem. (Foto: David W Cerny/REUTERS)

Uničujoči ciklon Boris, ki je zadnje dni pustošil po Evropi, je povzročil silovita neurja tudi v Italiji. Med reševanjem je umrl gasilec. Še vedno trepetajo tudi na Madžarskem, kjer se pripravljajo na vrhunec poplavnega vala, na Poljskem pa narašča gladina Odre. Medtem so ponekod v Avstriji in na Češkem že stekle čistilne akcije. Avstrijska vlada pa je zagotovila dodatno milijardo evrov za odpravo škode. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa se bo v četrtek sestala z voditelji prizadetih držav.

Jug Italije so ponoči prizadela huda neurja. Močno deževje je med drugim zajelo dežele Apulija, Kampanija in Emilija – Romanja. V pokrajini Foggia v Apuliji so reševalci danes našli truplo 59-letnega gasilca, čigar vozilo je voda odnesla med reševanjem voznikov v težavah.

Truplo gasilca so našli v vozilu približno 700 metrov od kraja, kjer je poplavna voda prvotno zajela vozilo. V času nesreče sta bila v vozilu dva gasilca, pri čemer se je drugemu uspelo pravočasno rešiti. Rešilci so ga že odpeljali v bolnišnico, od koder naj bi ga kmalu odpustili.

V Kampanji je medtem zaradi obilnega deževja več rek prestopilo bregove. Zaradi poplav pa so morali večkrat posredovati gasilci, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Češkem in v Avstriji stekle čistilne akcije

Po uničujočih poplavah na vzhodu Češke že potekajo prve čistilne akcije. Številne trgovine, domove in šole je preplavilo blato, na pomoč je bila napotena tudi vojska. V Jeseniku v bližini meje s Poljsko so skupnostim, ki so zaradi poškodovanih cest in porušenih mostov odrezane od sveta, s helikopterji dostavili pitno vodo in hrano.

Na meji z nemško zvezno deželo Saško medtem pričakujejo nadaljnji dvig gladine reke Labe. Češka vlada je članice EU zaprosila za dobavo 15.000 razvlažilcev zraka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na prizadetih območjih so se pojavili tudi posamezni primeri plenjenja. Policija je bila doslej seznanjena s tremi takšnimi primeri, je sporočil češki notranji minister Vit Rakušan.

poškodovane ceste in hiše poškodovane ceste in hiše
Foto: PROFIMEDIA
uničena hiša uničena hiša
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijska vlada zagotovila dodatno milijardo

Razmere se umirjajo v Spodnji Avstriji, kjer vodostaji počasi upadajo. Številne ceste so sicer še vedno zaprte, gasilci pa so imeli ponoči največ dela s črpanjem vode in varovanjem jezov. V kraju Kirchberg an der Pielach so v torek po navedbah Rdečega križa evakuirali zdravstveni dom. Razmere se umirjajo tudi na Dunaju, kjer znova normalno deluje podzemna železnica.

Avstrijska vlada je napovedala, da bo zagotovila dodatna sredstva za odpravo škode, ki so jo povzročile poplave, prek sklada za naravne nesreče. V skladu bo po novem na voljo milijarda evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

gasilci in nekateri drugi na prizorišču poplav
Foto: PROFIMEDIA

Na Madžarskem in Poljskem še vedno trepetajo

V kraju Olava na Poljskem je medtem gladina reke Odre ponoči narasla za meter in pol. Mestne oblasti napovedujejo, da bo poplavni val nižji od pričakovanega, a bo verjetno trajal dlje, kot je bilo prvotno napovedano. V luči tega so preventivno okrepili tudi protipoplavno zaščito v bližnjem Vroclavu.

Na Madžarskem pa je v teku najtežja faza zaščite pred poplavami, je na današnji novinarski konferenci v Budimpešti povedal premier Viktor Orban in pojasnil, da je vrhunec poplavnega vala državo zajel ponoči. “To obdobje je najtežje. Od danes naprej bo trajalo približno teden ali osem dni,” je še dodal, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

ljudje pripravljajo protipoplavne vreče ljudje pripravljajo protipoplavne vreče
Foto: PROFIMEDIA
ljudje zlagajo protipoplavne vreče ljudje zlagajo protipoplavne vreče
Foto: PROFIMEDIA

Evropski poslanci so danes v razpravi o ujmah v Srednji in Vzhodni Evropi pozivali k solidarnosti z državami, ki so jih prizadele poplave, zlasti k hitri mobilizaciji sredstev iz solidarnostnega sklada EU. Po besedah evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča so poplave v zadnjih dneh prizadele skoraj dva milijona ljudi v Evropi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se bo v četrtek v poljskem Vroclavu sestala z voditelji Avstrije, Češke, Slovaške in Poljske, ki so jih po ciklonu Boris prizadele poplave, so še danes sporočili v Bruslju.

Slovenija na Češko pošilja pomoč

Slovenija bo danes prek mehanizma EU na področju civilne zaščite na Češko poslala materialno pomoč, so sporočili z ministrstva za obrambo. Poslala bo 260 razvlažilnikov zraka, od tega 250 manjših za prostore velikosti 20 kvadratnih metrov in deset večjih za prostore do sto kvadratnih metrov, so sporočili z Morsa.

Medtem pri Rdečem križu Slovenije zbirajo pomoč tudi za vse druge države v srednji Evropi, ki jih je prizadel ciklon Boris. Pomoč zbirajo s finančnimi nakazili na transakcijski račun Rdečega križa in s poslanimi SMS sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!