Hude obtožbe na račun von der Leyen: nenavadna zamuda objave poročila o Italiji

Svet 17. Jun 202415:29 12 komentarjev
vrh G7
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naj bi si prizadevala odložiti objavo poročila o stanju pravne države, ki domnevno kritizira Italijo na področju medijev. Po navedbah Politica naj bi von der Leyen to počela v želji, da pridobi podporo Rima za drugi mandat na čelu Komisije. O vodilnih položajih bodo danes v Bruslju neformalno govorili voditelji EU.

Evropska komisija v poročilu o stanju pravne države v državah članicah opozarja na zatiranje svobode medijev v Italiji, kjer je od leta 2022 na oblasti skrajno desna premierka Giorgia Meloni, je v nedeljo poročal bruseljski spletni portal Politico, ki se pri tem sklicuje na več evropskih uradnikov.

Letno poročilo z oceno, kako članice EU spoštujejo pravno državo, naj bi kolegij komisarjev prvotno obravnaval in predvidoma odobril 3. julija. Vendar pa naj bi bilo to zdaj po poročanju Politica objavljeno šele po imenovanju novega predsednika oziroma predsednice Evropske komisije. To bi se lahko zgodilo najhitreje sredi julija, lahko pa tudi šele septembra.

Po besedah dveh uradnikov je kabinet predsednice Ursule von der Leyen zaprosil generalni sekretariat Evropske komisije, naj odloži objavo poročila.

Zamuda je po poročanju Politica nenavadna in za von der Leyen obstaja tveganje, da se bo zdela politično motivirana, saj predsednica Komisije trenutno išče podporo voditeljev EU, med njimi tudi italijanske premierke Meloni, da si zagotovi drugi petletni mandat.

vrh G7
Foto: PROFIMEDIA

Glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer poročanja Politica in namigovanj o političnih razlogih za morebiten odlog objave poročila danes ni želel komentirati. Pojasnil je le, da bodo poročilo predložili v obravnavo kolegiju komisarjev, ko bo to po njihovem primerno za odobritev.

Ob tem je spomnil, da je bilo v minulih letih poročilo, ki vsebuje poglavja o stanju pravne države v 27 članicah, običajno objavljeno v juliju, enkrat pa celo septembra.

Vendar pa naj poskus odložitve objave poročila ne bi bil povezan samo z Italijo, ampak tudi z drugimi članicami, med drugim Slovaško in Grčijo, še navaja Politico. Ta ob tem spomni, da je v Grčiji na oblasti premier Kiriakos Micotakis, čigar vlada je bila v zadnjem letu in pol vpletena v škandal glede uporabe vohunske programske opreme za nadzor nad političnimi nasprotniki in novinarji v državi.

Micotakis je član Evropske ljudske stranke (EPP), ki ji pripada tudi von der Leyen in ki je odločno podprl njeno ponovno imenovanje za predsednico Komisije.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova je ta mesec dejala, da Evropska komisija pozorno spremlja “negativne trende” glede svobode medijev v Italiji in drugih državah, tudi na Slovaškem, kjer je vlada premierja Roberta Fica potrdila sporen zakonski predlog, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje