Hude obtožbe proti pokojnemu milijonarju: “Bil je pošast, spolni plenilec”

Svet 19. Sep 202412:19 2 komentarja
Mohamed Al Fayed (
Mohamed Al Fayed (Foto: PROFIMEDIA)

"Mohamed Al Fayed je bil pošast, spolni plenilec brez kančka morale," leto dni po smrti egiptovskega poslovneža trdi več kot 20 njegovih nekdanjih zaposlenih. V pričevanjih za BBC so uslužbenke opisovale, kako je Fayed med obiskom veleblagovnice Harrods izbiral mlade zaposlene, jim ponudil napredovanje in jih nato zlorabil. Največ si je dovolil na poslovnih potovanjih v tujino, kjer naj bi več osebnih asistentk tudi posilil. Najhuje pa: vsi so vedeli, a nihče si ni upal ukrepati.

Mohamed Al Fayed, ki je bil do leta 2010 lastnik prestižne londonske veleblagovnice Harrods in oče Dodija Al Fayeda, ki je s princeso Diano leta 1997 umrl v prometni nesreči v Parizu, je umrl lanskega avgusta, star 94 let.

Leto dni po njegovi smrti na dan prihajajo podrobne zgodbe, v katerih ga njegove nekdanje zaposlene obtožujejo spolnega nadlegovanja in zlorab. Britanski medij BBC je zbral pričevanja več kot 20 uslužbenk, ki trdijo, da so se zlorabe dogajale pogosto in v več delih sveta: Londonu, Parizu, Saint Tropezu in Abu Dabiju. Pet jih trdi, da jih je milijonar posilil.

“Jasno sem dala vedeti, da tega ne želim. V to nisem privolila. Želela sem samo, da se to konča,” je dejala ena izmed žensk, ki naj bi jo Fayed posilil v svojem londonskem stanovanju na Park Lanu.

Druga ženska je povedala, da jo je poslovnež posilil, ko je bila še najstnica. “Mohamed Al Fayed je bil pošast, spolni napadalec brez kančka morale,” je opisala in dodala, da so bili vsi zaposleni v Harrodsu njegove ‘igračke’: “Vsi smo bili tako prestrašeni. Če je rekel ‘Skoči!’, smo ga vprašali ‘Kako visoko?'”

“Mreža korupcije in zlorab v tem podjetju je bila neverjetno temačna,” je razmere v podjetju Harrods komentiral odvetnik Bruce Drummond iz pravne ekipe, ki zastopa številne ženske v primeru.

Harrods
Harrods (Foto: PROFIMEDIA)

“Fayed je bil nagnusen”

Podjetniška kariera Mohameda Al Fayeda se je začela na ulicah Aleksandrije v Egiptu, kjer je mimoidočim prodajal gazirane pijače. Toda šele poroka s sestro savdskega milijonarja mu je pomagala zgraditi poslovni imperij. Leta 1947 se je preselil v Veliko Britanijo. Ko je na Otoku deset let kasneje prevzel Harrods, je bil že eden najbolj znanih poslovnežev.

Nov odmerek prepoznavnosti je dobil prek sina Dodija, ki se je, kot že omenjeno, zapletel z Diano, nekdanjo valižansko princeso. Mlajše generacije so njegovo ime spoznale v seriji Krona (The Crown).

A javnost nikoli ni poznala njegove prave narave, v pričevanjih trdijo ženske – prikazana prijaznost je bila zelo daleč od resnice. “Bil je nagnusen,” je pričala Sophia, ki je med letoma 1988 in 1991 delala kot njegova osebna asistentka. V tem času naj bi jo Fayed poskušal večkrat posiliti. “Jezi me, ker se ga ljudje spominjajo na tak način. Ni bil takšen.”

Obtožbe že prej, a ne tako hude

Milijonar se je spopadal s številnimi obtožbami o spolnih napadih, a še nikoli niso bile tako obsežne. BBC verjame, da so pričevanja le del celotne zgodbe in da je bilo napadenih veliko več žensk.

BBC je tudi razkril, da naj bi bilo takratno vodstvo Harrodsa vpleteno v prekrivanje njegovih spolnih zločinov. Trenutni lastniki so v odzivu na obtožbe zoper Fayeda in podjetje dejali, da so nad njimi “popolnoma zgroženi”, žrtvam so se tudi opravičili.

“Jasno nam je bilo, kaj se dogaja”

BBC na podlagi pričevanj ugotavlja, da je Fayed redno obiskoval prodajno poslopje in ‘prežal’ za mladimi zaposlenimi, ki so se mu zdele privlačne. Nato jim je ponudil napredovanje, ko pa so bile enkrat del osebja njegove pisarne, se je začelo vse bolj predrzno nadlegovanje.

Še pred napredovanjem naj bi jih Fayed poslal na zdravniški pregled, ki je vključeval tudi invazivne teste o spolnem zdravju. Ženske izvidov niso nikoli videle, poslani pa naj bi bili Fayedu, piše BBC.

Nadlegovanje se je pogosto dogajajo tudi v prostorih Harrodsa. “Jasno nam je bilo, kaj se dogaja. Vsi smo gledali drug drugega in si mislili ‘Uboga punca, danes si na vrsti ti’, nismo imeli občutka, da bi lahko to ustavili,” so opisovali zaposleni.

“Zavedal sem se zlorabe žensk. To sploh ni bila skrivnost. Vsi, ki pravijo, da niso vedeli, lažejo,” meni Tony Leeming, ki je bil v Harrodsu med letoma 1994 in 2004 vodja enega izmed oddelkov. Njegovo pričevanje podpirajo tudi nekdanji člani varnostne ekipe. “Vedeli smo, da se je zelo zanimal za mlada dekleta,” je pripovedoval nekdanji namestnik direktorja varnosti Eamon Coyle.

Pri 15 letih ga je prijavila policiji, brez posledic

Ena od pričevalk je za BBC povedala, da je milijonarjevo nadlegovanje leta 2008, ko je bila stara 15 let, prijavila policiji. Kljub obtožbi jo je Fayed odnesel brez posledic. Tudi osebna asistentka Gemma je po posilstvu leta 2009 stopila v stik z odvetnikom. Po odpovedi je morala podpisati pogodbo o nerazkritju informacij. Prav tako je pred odhodom iz podjetja morala uničiti vse pisne in druge materialne dokaze, ki so Fayeda bremenili spolnega nadlegovanja.

Mohamed Al Fayed
Mohamed Al Fayed (Foto: PROFIMEDIA)

Najhuje je bilo na potovanjih v tujino

Rachel (ime so spremenili, saj je želela ostati anonimna), je bila Fayedova osebna asistentka v 90. letih prejšnjega stoletja. Dejala je, da jo je poslovnež nekega večera poklical v svoje luksuzno stanovanje na ulici Park Lane. Ob prihodu v njegove prostore jo je prosil, naj se usede na posteljo, nato pa ji je na stegno položil roko in ji dal jasno vedeti, kaj zahteva od nje. “Posilil me je,” je povedala BBC.

Že omenjena Sophia je bila prav tako napadena v stanovanju. “Nisem imela izbire. Morala sem plačevati najemnino, nisem imela družine. Vedela sem, da moram čez to, a tega si nisem želela. Bilo je grozno, zmedena sem bila,” je opisala.

Veliko huje je bilo med poslovnimi potovanji v tujino, je pripovedovala Gemma, ki je kot osebna asistentka delala med letoma 2007 in 2009. Najhuje je bilo med potovanjem v Pariz. Posilil jo je v dvorcu Bois de Boulogne, kjer je po odstopu z ženo Wallis Simpson bival Edvard VIII.

“Preplašena sem se zbudila v svoji spalnici, ob moji postelji je bil Fayed, oblečen le v svilen plašč. Poskušal je splezati na posteljo, povedala sem mu, da tega ne želim.” Po posilstvu je jokala, Fayed pa ji je zabičal, naj se takoj oprha. “Očitno je želel, da izbrišem vsako sled,” je razmišljala.

Ustrahovane so se zavile v molk

Vse ženske, s katerimi se je pogovarjal BBC, so opisale, da so se na delovnem mestu počutile ustrahovano in da je to glavni razlog za njihovo dolgoletno molčečnost. Fayeda so se bali prav vsi zaposleni – od tistih z najnižjih do tistih z najvišjih položajev. Nekateri nekdanji zaposleni so tudi verjeli, da jim med delom v trgovini stalno nekdo prisluškuje, zato o zlorabah ženske niso govorile med sabo.

Nekdanji namestnik direktorja varnosti Coyle je v pogovoru za BBC potrdil njihove sume: “Prisluškoval je vsem, ki jim je želel prisluškovati.”

Štirinajst žensk, s katerimi se je pogovarjal britanski medij, je pred kratkim proti Harrodsu vložilo civilne odškodninske tožbe. Sedanji lastniki trgovine, ki od žensk ne zahtevajo podpisa izjave o nerazkrivanju podatkov, so jih začeli poravnavati julija 2023. Zdaj še več žensk razmišlja o ukrepih proti Harrodsu. “Toliko let sem bila tiho in molčala. Upam, da govorjenje o zlorabi pomaga. Da bom lahko začela proces celjenja,” je zaključila Gemma.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje