Hude poplave v Bosni in Hercegovini: umrlo vsaj 14 ljudi, med žrtvami dojenček

Svet 04. Okt 202410:29 > 12:51 0 komentarjev
Ujma v BiH
Cesta med Jablanico in Mostarjem je popolnoma uničena. (Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO)

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so v Bosni in Hercegovini terjale smrtne žrtve. Najhuje je v mestu Jablanica, kjer je življenje izgubilo najmanj 14 ljudi, tudi dojenček. Več naj bi bilo tudi poškodovanih, poročajo regionalni mediji.

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, povzročajo težave v delih Bosne in Hercegovine. “Prejeli smo informacijo, da je v Jablanici umrlo pet ljudi, vendar tega še ne moremo uradno potrditi,” je v Sarajevu povedala tiskovna predstavnica civilne zaščite Federacije BiH Majda Kovač.

Tiskovni predstavnik vlade Hercegovsko-neretvanskega kantona je okoli 12. ure sporočil, da je v Jablanici umrlo najmanj 14 ljudi. Ekipa N1 BiH je prispela do mesta, med žrtvami pa je žal tudi dojenček. “Ženska, ki jo je pokopala hiša, je izgubila dojenčka,” poroča novinarka s terena.

Član predsedstva BiH Željko Komšić je svojcem žrtev poplav izrazil sožalje.

“Družinam žrtev poplav, ki so prizadele našo državo, izrekam iskreno sožalje. V težkih trenutkih izražam globoko solidarnost s prebivalci in prebivalkami, ki jih je ujma prizadela. Institucije BiH bodo sprejele vse ukrepe, da se posledice sanirajo čim prej in da se prebivalstvu zagotovi ustrezna pomoč,” je dejal po poročanju N1 BiH.

Poplave v BiH
Zemljevid mest, ki so jih prizadele poplave. (Foto: N1)

Najhuje na severu Hercegovine

Deževje je najhuje prizadelo območje Jablanice in Konjica na severu Hercegovine, kjer je poplavljalo, sprožili so se zemeljski plazovi in skalni podori. Še naprej rastejo gladine nekaterih rek na Hrvaškem, a pristojni poplav ne pričakujejo. “V Jablanico trenutno ne morete vstopiti ali izstopiti,” je sporočila tamkajšnja gorska reševalna služba in dodala, da je mesto povsem odrezano od sveta, saj je promet proti Sarajevu in Mostarju zaradi poplav in plazov prekinjen.

Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO
Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO
Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO
Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO
Ujma v BiH
Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL/BOBO

Ponekod so prekinjene telekomunikacijske povezave, N1 BiH pa poroča, da je glavna cesta med Jablanico in Mostarjem popolnoma uničena.

Med prizadetimi je občina Kiseljak, iz katere poročajo o veliki gmotni škodi. Podatkov o žrtvah in poškodovanih za zdaj ni.

Poplave v Bosni in Hercegovini
Med najbolj prizadetimi območji je tudi občina Kiseljak. (F.Z./N1)
Poplave v Bosni in Hercegovini
Razsežnost poplav v Kiseljaku. (Foto: F. Z./N1)

Po oceni civilne zaščite poplave in zemeljski plazovi na območju ogrožajo veliko število ljudi. Vlada Hercegovsko-neretvanskega kantona je razmere razglasila za kritične, njena predsednica Marija Buhač pa je napovedala angažiranje vse razpoložljivih sil za pomoč in reševanje. Obrambni minister BiH Zukan Helez je medtem potrdil, da je vojska vključena v reševalne operacije. Aktiviran je tudi helikopter misije EU v BiH Eufor.

Po besedah predsednika vlade Federacije BiH Nermina Nikšića so trenutno vsi napori oblasti in pristojnih služb usmerjeni v reševanje ogroženih prebivalcev. “Zdaj je najpomembneje evakuirati ogroženo prebivalstvo in preprečiti nadaljnjo škodo,” je poudaril.

Dodatno skrb sicer vzbujajo napovedi nadaljnjih nalivov. “Obilne padavine, ki so sinoči zajele večji del BiH, so povzročile številne težave. Na območjih, kjer dežuje, voznike pozivamo, naj vozijo maksimalno previdno in naj vožnjo prilagodijo trenutnim razmeram na cestah,” so opozorili v bosansko-hercegovskemu avto-moto klubu.

Medtem še vedno naraščajo tudi gladine Save, Kolpe, Odre, Korane ter Otuče in Zrmanje na Hrvaškem. Čeprav so se nekatere od njih razlile, naj bi bile razmere pod nadzorom. Pristojni poplav ne pričakujejo. Za polovico države je v veljavi rdeče vremensko opozorilo. Zaradi neugodne vremenske napovedi so rdeče opozorilo izdali tudi v Črni gori.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!