Hudo pomanjkanje vode na Siciliji: otok bi se lahko spremenil v puščavo

Svet 20. Avg 202417:11 0 komentarjev
Sicilija, pomanjkanje vode, suša, vročina
Foto: PROFIMEDIA

Italijanski otok Sicilija se že več let v času poletja sooča z ekstremno visokimi temperaturami, hudo sušo in velikim pomanjkanjem vode. Zato temu otoku grozi nevarnost dezertifikacije oziroma širjenja puščave. Na otok pa kljub težavam s pomanjkanjem pitne vode še vedno pride ogromno število turistov, ki pa pomanjkanja vode ne občutijo tako kot lokalno prebivalstvo in kmetje, piše britanski Guardian.

Italijanski otok Sicilija se sooča s hudim pomanjkanjem vode, nekateri celo ocenjujejo, da gre za najhujšo vodno krizo v zgodovini otoka. Sicilija je najbolj poseljen otok v Sredozemlju, leta 2021 pa je bil tam dosežen evropski temperaturni rekord, ko so izmerili kar 48,8 stopinje Celzija. Zaradi pomanjkanja vode in visokih temperatur otoku grozi, da bi se lahko kmalu spremenil v puščavo, zato so italijanske oblasti razglasile izredne razmere.

Za mnoge kmete in lokalne prebivalce pomanjkanje vode na otoku pomeni veliko eksistenčno grožnjo, pa to ne odvrača turistov, saj je otok še vedno izjemno priljubljena destinacija za obiskovalce iz drugih držav. Prav zaradi velikega števila turistov so že tako omejeni vodni viri na otoku še dodatno obremenjeni.

“Turistične destinacije v južni Evropi, kot sta Španija in Sicilija, so bile vedno priljubljena izbira med popotniki. Povprečni turist išče sonce, ne glede na pomanjkanje vode, in zahteva, da je voda takoj na voljo. Prekomerni turizem povečuje pritisk na že tako omejene vodne vire na Siciliji, kar bi lahko imelo zelo hude posledice za okolje v prihodnosti,” je za britanski Guardian dejal Cristian Mulder, profesor ekologije in poznavalec podnebnih sprememb na univerzi v Catanii.

Sicilija, pomanjkanje vode, suša, vročina
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi hudega pomanjkanja vode je kar 70 odstotkov Sicilije izpostavljene nevarnosti dezertifikacije oziroma širjenju puščave. Večina jezer na otoku je že skoraj izsušenih, tista, v katerih pa je še ostalo nekaj vode, pa so se spremenila v blatne luže, od koder se širi močan vonj po mrtvih in gnijočih ribah.

Ker lokalne oblasti omejujejo porabo vode na otoku, so bila nekatera podjetja že prisiljena zapreti svoje poslovne prostore, na tisoče družin pa po domovih hrani zaloge vode v posodah, da jo lahko uporabljajo za umivanje in kuhanje. Da gre za izredno sušo brez primere, je prepričan tudi sicilijanski guverner Renato Schifani. Ob tem pa na otoku divjajo še gozdni požari, ki so samo v lanskem letu povzročili za več kot 60 milijonov evrov škode, ob tem pa je pogorelo več kot 693 hektarjev gozdnih površin.

A turisti, ki otok obiščejo za krajši čas, težav lokalnega prebivalstva in kmetov, ki svoji živini in kmetijskim površinam težko zagotavljajo vodo, ne občutijo tako zelo. Kljub vodni krizi številni sicilijanski hoteli, letovišča in penzioni še vedno delujejo s polno paro, ulice velikih mest so polne turistov, polne so tudi restavracije, na plažah pa se sončnim žarkom nastavlja na tisoče ljudi. Pred muzeji in cerkvami se vijejo dolge kolone ljudi, ki čakajo na vstop.

Sicilija, pomanjkanje vode, suša, vročina
Foto: PROFIMEDIA

“Vedel sem, da je na Siciliji kriza z vodo, a nekaj prijateljev na Siciliji mi je dejalo, da razmere niso ekstremne, zato sem se odločil, da vseeno pridem,” je za Guardian dejal turist iz Rima, ki je dodal, da je visokih temperatur vajen že iz glavnega mesta.

Podatki z dveh sicilijanskih letališč – Palermo in Catania – kažejo, da se je avgusta število poletov na otok povečalo za 20 odstotkov oziroma 16 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Nekateri hoteli in nastanitve so se že pred začetkom glavne turistične sezone pripravili na pomanjkanje vode, saj so v svoje prostore namestili velike rezervoarje za vodo, drugi pa so vodo do svojih nastanitev morali dobaviti prek zasebnih prevoznikov.

Da je vode v zadnjih letih vedno manj, prispeva tudi pomanjkanje zimskih padavin, ki so v preteklosti običajno napolnile tamkajšnje vodonosnike in rezervoarje. Lani novembra so sicer tamkajšnji geologi odkrili velik podzemni vodonosnik, ki bi lahko predstavljal pomemben potencialni vir vode za otok. Podzemni bazen se nahaja na približno 800 metrih pod gorovjem Iblei v pokrajini Ragusa, v njem pa naj bi bilo približno 17 milijard kubičnih metrov vode.

Sicilija, pomanjkanje vode, suša, vročina
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!