Idilična jezera pesti velika težava, Švica za rešitev ponuja bogato nagrado

Svet 18. Avg 202417:17 0 komentarjev
Luzern, jezero, Švica
Foto: Profimedia

Švicarsko obrambno ministrstvo ponuja 50 tisoč frankov (52 tisoč evrov) denarne nagrade za najboljše zamisli, kako iz jezer varno izvleči na tisoče ton streliva.

Švicarska vojska je jezera Luzern, Thun in Neuchatel dolga leta uporabljala za odlaganje starega streliva, saj je verjela, da ga je tam mogoče varno odstraniti. Zdaj pa tamkajšnje obrambno ministrstvo ponuja 50 tisoč frankov (okoli 52 tisoč evrov) denarne nagrade za najboljše zamisli, kako jih varno in na okolju sprejemljiv način izvleči. Denar si bodo razdelili avtorji treh najboljših zamisli.

Samo v Vierwaldstadtskem jezeru pri Luzernu je po ocenah 3.300 ton streliva, v vodah jezera v Neuchatelu, ki so ga švicarske letalske sile do leta 2021 uporabljale kot vadišče za bombardiranje, pa 4.500 ton, poroča britanski BBC. Pri tem so nevarni odpadki v Neuchatelskem jezeru le šest ali sedem metrov globoko, ponekod pa precej globlje, tudi od 150 do 220 metrov pod gladino.

Milijardna operacija

Švicarska vlada zdaj z javnim natečajem išče ideje, kako te odpadke odstraniti. Pri tem priznava, da dejavniki, kot so slaba vidljivost, magnetno železo in teža posameznega streliva, “predstavljajo velik izziv za okolju prijazno odstranjevanje streliva“. Ocena možnih tehnik predelave iz leta 2005 je pokazala, da vse predlagane rešitve za predelavo streliva pomenijo resno tveganje za občutljive ekosisteme jezer.

Čeprav se ponujena nagrada morda zdi lepa, pa je le kaplja v morje celotnega stroška operacije. Po nekaterih ocenah bo čiščenje stalo več milijard frankov.

Varnostno in okoljsko tveganje

Vojska je strelivo v jezera odlagala dolga leta, o okoljskem in varnostnem izzivu, ki ga to ravnanje prinaša, pa se več govori v zadnjih letih.

Upokojeni švicarski geolog Marcos Buser je pred desetimi leti napisal raziskovalno delo, v katerem je opozoril na nevarnost odlagališč, kasneje pa o tem tudi svetoval švicarski vladi.

Po njegovih besedah strelivo predstavlja dve nevarnosti. Prvič, kljub dejstvu, da je pod vodo, še vedno obstaja nevarnost eksplozije. Drugič pa omenja tveganje za onesnaženje vode in tal s strupenim TNT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!