Idilične vode, kjer je največ možnosti, da se srečate z morskim psom

Potovanja 28. Jul 202316:39 0 komentarjev
Reunion Island
PROFIMEDIA

Čeprav je možnosti, da vas med čofotanjem v morju ali oceanu napade morski pes, izredno malo, na svetu obstaja nekaj vročih točk, kjer je verjetnost za napad vseeno malce večja.

V tem delu leta se začnejo pojavljati občasne novice o napadih morskih psov. V New Yorku so po petih ugrizih v dveh dneh okrepili patrulje; pri Long Islandu so posneli skupino najmanj 50 morskih psov, obiskovalci floridske plaže pa so opazili morskega psa, ki je plaval blizu obale.

Kljub naši strahoviti fascinaciji nad temi veličastnimi morskimi zvermi je verjetnost, da vas bo morski pes kdaj napadel, neverjetno majhna: ena proti štirim milijonom, kažejo podatki Mednarodne zbirke podatkov o napadih morskih psov (ISAF).

Na programu Discovery Channel bo med 23. in 29. julijem potekal 35. uradni teden morskih psov. Namen je spodbuditi debato o teh starodavnih morskih plenilcih, ki so ključnega pomena za zdravje oceanov.

Lani so zabeležili le 57 napadov morskih psov, od tega pet smrtnih. Vendar je v nekaterih krajih po svetu število napadov morskih psov veliko večje kot v drugih, število pa z leti narašča.

Napadi morskih psov
ISAF/CNN

Florida (259 ugrizov)

Po podatkih ISAF je največja možnost za srečanje z morskim psom deskanje v okrožju Volusia na Floridi septembra med 14. in 15. uro.

Daytona Beach
Daytona Beach. (PROFIMEDIA)

Volusia, kjer je svetovna znana plaža Daytona, je znana kot svetovna prestolnica ugrizov morskih psov. Plaža New Smyrna južno od mesta pa je epicenter njihove aktivnosti.

Avstralija (143 ugrizov)

Leta 2022 so se v Avstraliji zgodili štirje neizzvani napadi: štirje v Novem Južnem Walesu, štirje v Zahodni Avstraliji in en incident v zvezni državi Viktorija.

Po vsem svetu so žrtve ugrizov v času napada najpogosteje na deski za srfanje, vodnih smučeh ali na primer blazinah za vodo. “Poskušajte se izogibati pljuskanju na površini, saj to povzroča zvoke, ki spominjajo na ribe,” pravi Gavin Naylor, direktor Floridskega programa za raziskovanje morskih psov.

Havaji (76 ugrizov)

Maui je drugi največji havajski otrok, a tam imate največ možnosti za srečanje z morskim psom. Velik vpliv na to ima edinstven podvodni teren – rahlo nagnjene otoške police so še posebej vabljive za tigraste morske pse.

Zaliv Kapalua
Zaliv Kapalua. (PROFIMEDIA)

Nepresenetljivo je ribolov še ena bolj tveganih dejavnosti v vodah, v katerih prebivajo morski psi. Maja 2023 se je v kajakaša, ki je lovil v plitvih vodah v Windward Oahu na Havajih, zaletel tigrasti morski pes.

Južna Afrika (29 ugrizov)

V Južni Afriki se je med letoma 2012 in 2021 zgodilo 29 neizzvanih napadov morskih psov, od tega šest usodnih. Največ napadov so v zadnjem času zabeležili ob obali Gansbaai. To je bil tradicionalno kraj, kjer je bilo mogoče opazovati velike bele morske pse, vendar so jih v zadnjih letih pregnale orke.

Die Plaat
Plaža Die Plaat v Južni Afriki. (Vir: PROFIMEDIA)

Agencija ISAF poudarja, da je zelo težko z gotovostjo trditi, katere vrste so bile udeležene v napadih, saj so žrtve po napadu razumljivo v šoku, vendar vseeno največ napadov pripisujejo prav belim morskim psom.

Južna Karolina (45 ugrizov)

Nobeden od 45 napadov v Južni Karolini v zadnjem desetletju ni bil usoden. Največ se jih je zgodilo v Charlestonu, Horryju in Beaufortu.

“Če se nameravate kopati v oceanu, se morate zavedati, da lahko naletite na morskega psa, ne glede na to, kje in kdaj ste,” je za CNN povedal Neil Hammerschlag, direktor programa za raziskovanje in ohranjanje morskih psov na Rosenstiel School univerze v Miamiju. “Na srečo ljudje niso na jedilniku in na srečo se morski psi načeloma izogibajo ljudi,” je dejal.

Kalifornija (29 ugrizov)

San Diego je vroča točka za napade morskih psov v Kaliforniji. Od leta 1926 so potrdili 20 napadov, ki niso bili izzvani.

Čeprav statistika kaže, da se največ napadov zgodi ob poletnih popoldnevih, se je vode treba izogibati predvsem ob zori in mraku. “Veliko napadov je posledica slabše vidljivosti in prepoznavanja na strani morskega psa,” je za CNN povedal Richard Peirce, strokovnjak za morske pse in nekdanji predsednik britanske organizacije za ohranjanje morskih psov Shark Conservation Society.

Severna Karolina (31 ugrizov)

Okrožje Brunswick na jugovzhodu Severne Karoline je polno plaž, zato ni presenetljivo, da je to regija z največjim številom zabeleženih napadov v tej zvezni državi: od leta 1935 jih je bilo 17.

Obalne vode Severne Karoline so ob pomembni selitveni poti številnih morskih vrst, kar pomeni, da večina morskih psov, ki živijo na vzhodni obali ZDA, v določenem delu leta prečka to območje.

Otok Reunion (19 ugrizov)

Reunion leži v Indijskem oceanu med Madagaskarjem in Mauritiusom in je vulkanski otok z deževnim gozdom, na katerem živijo številne divje živali. V kristalno modrem morju je tudi veliko morskih psov.

Otok Reunion
PROFIMEDIA

Med letoma 2012 in 2021 so tam zabeležili osem smrtnih napadov, kar pomeni, da je ta otok eden najbolj smrtonosnih krajev na Zemlji, kar zadeva srečanja z morskimi psi. Pri tem svojo vlogo igra tudi geografija, saj otok leži na tako imenovani avtocesti morskih psov med z morskimi psi bogatimi vodami Avstralije in Južne Afrike.

Pustolovci v Indijskem oceanu lahko tako odprejo vrata verande in vstopijo naravnost v predsobo morskih psov.

Brazilija (10 ugrizov)

V zvezni državi Pernambuco na severovzhodu Brazilije se nahaja živahna plaža Boa Viagem in arhipelag Fernando de Noronha z 21 otoki in otočki. V tem delu države je tudi šestkrat več srečanj ljudi z morskimi psi kot kjerkoli drugje.

Plaža Boa Viagem
PROFIMEDIA

Študija, ki jo je aprila 2023 objavila revija International Journal of Oceanography and Aquaculture, poroča, da želi lokalna vlada financirati znanstveno raziskavo, ki bi odgovorila na vprašanje, zakaj so se v 90. letih prejšnjega stoletja začeli pojavljati neizzvani napadi morskih psov na ljudi.

Bahami (5 ugrizov)

Morski psi so sicer večinoma neagresivni, zato je plavanje z njimi priljubljena turistična dejavnost na Bahamih. Vendar so veliki – v dolžino dosežejo do 14 metrov – in kot je pri divjih bitjih pričakovati, se napadi vendarle zgodijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!