Igralca tožita podjetje za umetno inteligenco, ker naj bi jima ukradlo glasove

Digitalno 21. Maj 202416:48 0 komentarjev
UMETNA INTELIGENCA
Foto: PROFIMEDIA

Ameriško tehnološko podjetje Lovo se sooča s tožbo dveh igralcev, ki sta pred leti sprejela delo za ustvarjanje glasovnih vzorcev, ti pa naj bi služili zgolj za točno določen projekt. Igralca trdita, da je podjetje s pomočjo umetne inteligence ustvarilo različici njunih glasov in jih zdaj nedovoljeno trži svojim strankam. Njuna "ukradena" glasova naj bi spremljala tudi nekatere posnetke na spletu, čeprav trdita, da pri ustvarjanju teh nikoli nista sodelovala.

Ameriški igralec Paul Skye Lehrman je leta 2020 sprejel delo tehnološkega podjetja Lovo. To je iskalo nekoga, ki bi s svojim glasom ustvaril določene glasovne vzorce za spletno stran Fiverr. Takrat naj bi mu v podjetju zagotovili, da bodo njegovi glasovni vzorci uporabljeni zgolj za akademske raziskovalne namene in nič drugega. Za opravljeno delo je dobil 1.200 dolarjev plačila (približno 1.100 evrov).

Dve leti za tem pa je bil Lehrman presenečen, ko je na kanalu YouTube videl posnetek, ki ga je spremljal njegov glas, čeprav pri ustvarjanju ni nikoli sodeloval. Da bi bilo presenečenje še večje, je čez nekaj mesecev odkril še podkast na temo nevarnosti umetne inteligence. Tega je prav tako spremljal njegov glas.

Ko je začel zadevo raziskovati, je ugotovil, da je bil na podoben način zlorabljen tudi glas igralke Linnee Sage. Ta je leto pred Lehrmanom prav tako za spletno stran Fiverr ustvarjala testne glasovne vzorce za radijske oglase, ki naj po takratnih zagotovilih ne bi služili javni uporabi. Za delo je prejela 400 dolarjev (okoli 370 evrov). Tudi ona je kasneje ugotovila, da je Lovo njen glas uporabil v posnetku, objavljenem na kanalu YouTube, prek katerega so v podjetje vabili nove vlagatelje.

Umetna inteligenca, robot, računalnik, digitalizacija, internet
Foto: Denis Sadiković/N1

Lehrman in Sage sta zato združila moči in na sodišče v New Yorku vložila tožbo proti kalifornijskemu tehnološkemu podjetju Lovo, ki se ukvarja z glasovno tehnologijo, ustvarjeno z umetno inteligenco, za uporabo v trženju, izobraževanju in predstavitvah izdelkov. Trdita, da je podjetje pod pretvezo, da gre za točno določene glasovne projekte, ukradlo njune glasovne vzorce ter s pomočjo umetne inteligence ustvarilo različici njunih glasov, ki ju sedaj trži, poroča New York Times.

Zahtevata več kot pet milijonov dolarjev odškodnine

V tožbi trdita, da jima zaposleni v podjetju Lovo, ki so delali za spletno stran Fiverr, niso povedali, za kaj natančno bodo uporabljeni glasovni vzorci. Kasneje pa, da so s pomočjo umetne inteligence klonirali njuni različici glasov in jih nedovoljeno tržili.

“Izdelek, ki ga stranke kupijo pri podjetju Lovo, je ukradena lastnina. Gre za glasove, ki jih je Lovo ukradel in jih trži pod lažno pretvezo,” je med drugim zapisano v pritožbi. V Lovu namreč namreč navajajo, da se je vsak igralec glasovnega predvajanja strinjal s pogoji in določili ter dovolil uporabo glasov. Lehrman in Sage pa trdita, da s takšnimi pogoji nista bila seznanjena ali se z njimi strinjala.

Obramba zato meni, da nadaljnja nepooblaščena uporaba njunih glasov predstavlja krajo in nezakonito prilastitev. Igralca zahtevata več kot pet milijonov dolarjev odškodnine, pa tudi sodno odredbo, ki bi Lovu preprečila nadaljnjo uporabo domnevno njunih glasov. Obenem si želita, da njuna tožba dobi status skupinske. Verjameta namreč, da bi se ji pridružili tudi drugi igralci, katerih glasovi so bili prav tako ukradeni in nedovoljeno uporabljeni, navedbe iz pritožbe povzema CNN.

Omenjena tožba je le ena od številnih, v katerih ustvarjalci, pisci in umetniki zaradi kraje intelektualne lastnine in kršenja avtorskih pravic tožijo tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!