Incident v hrvaškem zračnem prostoru, aktivirali vojaška lovca

Svet 24. Jul 202413:42 3 komentarji
Hrvaški migi
Foto: PROFIMEDIA

V nedeljo je v hrvaški zračni prostor vstopilo neznano letalo in ga zapustilo po osemdesetih minutah. Ker se pilot ni odzval na vprašanja hrvaške kontrole zračnega prometa, so aktivirali hrvaška vojaška lovca.

Neznano letalo Piper PA-24 registrskih oznak UR-OTF je v hrvaški zračni prostor vstopilo v nedeljo ob 10.51 iz madžarskega zračnega prostora. Letelo je na višini 2.134 metrov.

Hrvaški kontroli zračnega prometa ni uspelo vzpostaviti dvosmerne radijske povezave s pilotom letala, piše hrvaška spletna stran AvioRadar, ki jo povzema Jutarnji list. Dogodek je potrdila tudi hrvaška zračna kontrola.

Nato so kontrolorji letenja obvestili obrambno ministrstvo, ki je nato aktiviralo vojaški letali mig. Letalo sta prestregla in mu sledila do Slunja v Karlovški županiji, ko je vstopilo v zračni prostor Bosne in Hercegovine. Po navedbah zračne kontrole je letalo hrvaški zračno prostor zapustilo ob 12.11.

Po neuradnih podatkih AvioRadarja naj bi imelo letalo radijsko postajo nastavljeno na napačen kanal, zato kontrolerji niso mogli vzpostaviti povezave s pilotom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje