Incident v Skopju: varnostnik naj bi kosovski predsednici želel vzeti telefon

Svet 02. Avg 202416:09 0 komentarjev
Vjosa Osmani
Vjosa Osmani (Foto: Hollie Adams/REUTERS)

Kosovo je Severno Makedonijo obtožilo kršenja mednarodne prakse in dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, ker naj bi varnostnik na skopskem letališču po njihovih navedbah kosovski predsednici v četrtek hotel odvzeti mobilni telefon, poročajo kosovski mediji. Makedonske oblasti so zaradi incidenta uvedle preiskavo.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani se je prek letališča v Skopju po navedbah medijev iz Pariza vračala na Kosovo. Svetovalec predsednice Bekim Kupina je po pisanju kosovskega portala Koha sporočil, da je varnostnik na skopskem letališču Osmani poskušal vzeti telefon, zaradi česar se je po njegovih besedah morala odzvati kosovska policija, da bi ji omogočila prehod.

Kupina je poudaril, da je takšno ravnanje v nasprotju z mednarodno prakso in dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, saj voditelje držav ščiti diplomatska imuniteta. Ravnanje letališkega osebja je označil za potezo brez primere. Obenem je izpostavil, da se kaj takšnega ni zgodilo še na nobenem potovanju predsednice nikjer na svetu, niti v državah, ki niso priznale Kosova. Skopje ga je namreč priznalo.

Ocenil je še, da je v tem primeru šlo za željo po provociranju, predsedniku kosovskega parlamenta Afrimu Gashiju, ki je na letališču posredoval s svojim varovanjem, pa se je zahvalil za pomoč.

Makedonski opis dogajanja na letališču drugačen

Makedonski portal 24 Info, ki ga povzema portal Kosovo Online, medtem navaja drugačen opis dogodkov. Kot piše, je letališko osebje Osmani pozvalo, naj odpre kovčke, kar naj bi kosovska predsednica zavrnila.

Kot še piše portal, je Osmani nato po telefonu poklicala Gashija in ga prosila za pomoč. Gashi je na letališče napotil predstavnike svojega varovanja, ki so od osebja na letališču zahtevali, naj Osmani spustijo naprej. Ko so njegovo zahtevo zavrnili, naj bi eden od Gashijevih telesnih stražarjev v enega od uslužbencev letališča uperil pištolo.

Makedonsko ministrstvo za notranje zadeve je po poročanju mreže Radio Slobodna Evropa sporočilo, da preiskuje dogodek, iz kabineta Gashija pa, da je njegovo varovanje posredovalo, da bi umirilo razmere in kolegom na letališču pomagalo izvesti varnostne postopke med obiskom VIP osebe.

Družba TAV Macedonia, ki upravlja skopsko letališče, je medtem sporočila, da po veljavni zakonodaji morajo izvajati kontrole vseh potnikov, prtljage in blaga. Pri tem so dodali, da so izvedli standardni varnostni pregled omenjene potnice in njene prtljage na varnostni točki v VIP salonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!