Incidenta v bližini izraelskih veleposlaništev na Danskem in Švedskem

Svet 02. Okt 202421:55 0 komentarjev
Policija preiskuje eksplozijo v bližini izraelskega veleposlaništva na Danskem. (Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/via REUTERS)

V neposredni bližini izraelskega veleposlaništva v Köbenhavnu sta ponoči odjeknili eksploziji, domnevno ročnih bomb, ki pa nista zahtevali žrtev, je davi sporočila danska policija, ki dogodek še preiskuje. Preiskava ločenega incidenta poteka tudi na Švedskem, kjer naj bi v torek prišlo do streljanja pri veleposlaništvu Izraela v Stockholmu.

Po besedah tiskovnega predstavnika danske policije sta eksploziji odjeknili v neposredni bližini izraelskega veleposlaništva v premožnem okrožju Hellerup v Köbenhavnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nihče ni bil ranjen, na kraju dogodka izvajamo preliminarno preiskavo,” je dejal in pojasnil, da je še prezgodaj govoriti o ozadju in motivu. Veleposlanik Izraela na Danskem David Akov je v odzivu na omrežju X izrazil pretresenost nad dogodkom. “Popolnoma zaupamo danskim oblastem in policiji pri preiskavi,” je dodal.

Pozneje je danska policija sporočila, da sta eksploziji verjetno povzročili ročni bombi. Obenem so v povezavi z incidentom aretirali tri mlade Švede, je na novinarski konferenci povedal predstavnik policije Jens Jespersen. Pri preiskavi po lastnih navedbah sodeluje tudi danska obveščevalna služba PET.

Pred tem je v torek popoldne do incidenta prišlo tudi pri izraelskem veleposlaništvu v Stockholmu, kjer je tamkajšnja policija po besedah njene tiskovne predstavnice odkrila sledove streljanja, med drugim na poslopju veleposlaništva. Ranjenih naj ne bi bilo, policija pa incident še preiskuje.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/via REUTERS

To sicer ni prvi incident pri izraelskem veleposlaništvu na Švedskem. Februarja je policija na posestvu predstavništva odkrila nevaren predmet, domnevno ročno bombo, ki jo je protibombna enota kasneje uničila. Junija pa so v Göteborgu pred pisarnami izraelskega podjetja za vojaško tehnologijo Elbit Systems, znanega po svojih brezpilotnih zračnih sistemih, našli “domnevni eksplozivni predmet”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!