Indija in Kanada sta se znova sprli in izgnali več diplomatov

Svet 14. Okt 202420:54 0 komentarjev
Poslovneža na sprehodu
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Indija in Kanada sta danes izgnali več diplomatov druga druge, potem ko sta se znova sprli glede lanskega umora vidnejšega kanadskega sikha Hardeepa Singha Nijjara v Vancouvru. Kanada je med drugim izgnala tudi indijskega veleposlanika, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vladni vir.

Indija je danes izgnala šest kanadskih diplomatov, vključno z vršilcem dolžnosti odpravnika poslov Stewartom Wheelerjem. “Pozvali smo jih, naj zapustijo Indijo do vključno sobote, 19. oktobra, do 23.59,” je sporočilo indijsko zunanje ministrstvo. Kanada je medtem izgnala šest indijskih diplomatov, med njimi veleposlanika, je za AFP povedal vladni vir.

Najnovejši spor med državama je izbruhnil potem, ko so bili številni indijski uradniki, tudi veleposlanik, razglašeni za interesne osebe v preiskavi lanskega uboja kanadskega sikha Hardeepa Singha Nijjara.

Odnosi med državama so se zaostrili lani, ko je kanadski premier Justin Trudeau dejal, da oblasti preiskujejo utemeljene obtožbe povezav indijskih agentov z umorom Nijjara. Kanada je takrat izgnala vodjo indijske obveščevalne službe v Ottawi, Indija pa je očitke glede vpletenosti v umor zavrnila kot absurdne.

Nijjarja so ustrelili junija lani v predmestju Vancouvra, kjer živi večja skupnost sikhov. Bil je glasen zagovornik ustanovitve neodvisne države sikhov, ki bi jo oblikovali iz delov Indije in dela Pakistana. Nijjara so indijske oblasti označile za terorista in ga obtoževale, da je v Indiji izvajal teroristične napade, kar je zanikal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!