Invalidu z amputirano nogo preprečili dostop do plaže. Hči: Ponižali so ga

Svet 23. Avg 202419:59 1 komentar
Kraljičina plaža na Ninu
Foto: PROFIMEDIA

S hrvaške obale prihaja nova zgodba o neprijetnih presenečenjih. Turistu z amputirano nogo so onemogočili dostop do plaže za invalide.

Večina oseb za prihod na plažo ne potrebuje posebnega premisleka. Da stopi v vodo in zaplava, pa še manj. Drugače je pri osebah z gibalnimi oviranostmi. Pred odhodom na dopust se morajo namreč že vnaprej pozanimati, ali so ob njihovi želeni lokaciji dopustovanja tudi invalidom dostopne plaže.

Da tako plažo imajo, so v hotelu na hrvaški obali že pred začetkom letošnjega poletja zatrdili turistu z amputirano nogo. Ob prihodu v Starigrad pa ga je čakalo neprijetno presenečenje – plaža je bila tam, a mu niso omogočili dostopa do nje.

Njegova hčerka je za hrvaški portal Morski.hr pojasnila, da sta z očetom že maja raziskala, če je v bližini hotela Bluesun Holyday Alan tudi plaža, primerna za invalide. “Nanje smo se obrnili z vprašanjem, ali bi lahko uporabili rampo, da bi prišli do plaže, ker so mojemu očetu pred kratkim amputirali nogo in zelo težko pride do morja.”

Iz hotela je nato prejela odgovor, da so plaže v občinski lasti, ležalniki na njih pa zasebni. To je razumela kot privolitev. “Ležalnika ne potrebujemo, samo na plažo bi šli, potrebujemo klančino za na plažo,” je pojasnila.

Konec julija pa jih je ob prihodu v Starigrad pričakala hladna prha: “Dostop do plaže je bil onemogočen. Plažo so privatizirali, privatizirali so javno dobro za invalida,” je bila ogorčena hčerka. Dodala je, da je bil to velik udarec za očeta, ki se že tako šele privaja na življenjsko spremembo.

“Mislim, da mi ni treba izpostavljati, kakšen učinek je to imelo na osebo, ki je pred kratkim preživela življenjsko kalvarijo in ostala brez noge. Zdaj so ga dodatno ponižali s prepovedjo dostopa do plaže.”

Hrvaški portal se je na hotel že obrnil z novinarskimi vprašanji, odgovore še čakajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje