Invazija meduz v Sredozemlju: “Morali se jih bomo navaditi”

Svet 28. Avg 202418:20 1 komentar
meduza
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi vse toplejših morij, ki se zaradi podnebnih sprememb hitro segrevajo, je v Sredozemlju vse več meduz. Na katalonski obali so letos opazili 41 odstotkov več ožigov meduz kot leto poprej.

Vse višje temperature morij in oceanov predstavljajo ugodno okolje za meduze, ki se posledično razmnožujejo vse hitreje in pomikajo priti severu. O tem priča tudi naraščajoč trend ožigov meduz na španski obali.

Na katalonski obali so v primerjavi z lanskim letom obravnavali 41 odstotkov več ožigov meduz (in je posredovalo zdravniško osebje) kot leto poprej. Med majem in avgustom je 7.500 ljudi po ožigu meduze potrebovalo zdravniško pomoč, je poročal Guardian.

V Španiji je zaživela tudi aplikacija MedusApp, kamor lahko javnost posreduje podatke o ožigih. Informacije državljanov se nato sinhronizirajo na zemljevidu, ki se posodablja v realnem času, na podlagi teh podatkov pa se ljudje lahko izognejo plažam, kjer poročajo o večjem številu meduz.

Čeprav je večina meduz na španski obali nenevarna, pa so ožigi vseeno boleči in lahko povzročijo nezaželene posledice.

Meduz je vse več, njihova sezona je daljša, razširjene pa so v vse več regijah, je pojasnila Macarena Marambio, raziskovalka na Inštitutu za morske znanosti v Barceloni. “Toplejša morja pospešujejo razmnoževanje, zato opažamo vedno več vijoličastih morskih klobukov,” je povedala za Guardian.

Raziskave kažejo, da se število meduz spreminja ciklično, kar pomeni, da denimo na vsakih deset let opazijo izrazit porast populacije. “Vendar opažamo, da so na Costa Bravi cikli vse krajši. Pri nekaterih vrstah se cikel z veliko meduz skrajšuje z osmih ali desetih let na samo dve leti,“ je dejala Marambio.

Poleg podnebne krize so ključni razlogi še prekomeren ribolov, ki zmanjšuje število plenilcev, gradnja pristanišč, umetnih plaž in marin. Človeški dejavniki namreč vplivajo na kakovost vode, meduze pa so po drugi strani ene redkih vrst, ki preživijo tudi v bolj onesnaženih vodah, je še poročal Guardian.

Marambio je študijo opravila na katalonski obali, vendar je povedala, da o vse večjem številu meduz poročajo tudi z drugih območij Sredozemlja. Zaenkrat pa je nemogoče z gotovostjo napovedati, ali se bodo meduze še naprej tako hitro množile ali pa gre zgolj za začasen pojav.

“Vemo le, da se pogoji v okolju spreminjajo, s pomočjo modelov lahko predvidevamo, kaj se bo zgodilo, ne moremo pa vedeti, kako se bo prilagodil preostali ekosistem,“ je še dejala Marambio. Prav tako ni jasno, kaj se bo zgodilo, če se bodo temperature vode še naprej dvigovale.

“Kratkoročne rešitve ni, govorimo namreč o podnebju. Morali se bomo navaditi, da si bomo plaže delili z meduzami,” pa je dejal Josep Maria Gili, sodelavec Macarene Marambio na inštitutu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje