Irak obtožuje Izrael, da je med napadom na Iran kršil iraški zračni prostor

Svet 28. Okt 202410:48 > 12:27 0 komentarjev
Jutro po napadih v Teheranu (Foto: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)

Irak je v današnjem protestnem pismu Združenim narodom obsodil uporabo iraškega zračnega prostora za napad na Iran, ki ga je v noči na soboto izvedel Izrael. Iranski zunanji minister Abas Aragči je medtem dejal, da je prejel namige o napadu nekaj ur pred izvedbo, poveljnik iranske revolucionarne garde (IRGC) pa Izrael svari pred posledicami.

“Obsojamo grobo kršitev iraškega zračnega prostora in suverenosti s strani sionistične entitete, ki je 26. oktobra izvedla napad na Islamsko republiko Iran,” je v protestnem pismu Varnostnemu svetu in generalnemu sekretarju ZN sporočila vlada v Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranski zunanji minister Abas Aragči je medtem v nedeljo dejal, da je nekaj ur pred napadom na vojaške cilje v Iranu, ki so ga izraelske sile izvedle v noči na soboto, prejel namige o nameri za izvedbo napada. Več podrobnosti ni pojasnil. Dodal je še, da ima Iran pravico do odziva na izraelski napad.

Aragčijeve besede o odzivu je danes potrdil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Esmail Bagaei, ki je dejal, da se Iran “z vsemi razpoložljivimi sredstvi odločno in učinkovito odziva na agresijo sionističnega režima”. Dodal je, da glavni cilj Irana ostaja premirje v Gazi in v Libanonu.

Varnostni svet Združenih narodov, ki bo danes zasedal na temo izraelskih napadov na Iran, je Bagaei pozval, naj zavzame “odločno in trdno stališče”. Vrhovni poveljnik iranske revolucionarne garde (IRGC) Hosein Salami pa je medtem danes posvaril Izrael pred resnimi posledicami napada na Iran, navaja AFP.

Izrael po njegovih besedah z napadom “ni uspel doseči svojih zloveščih ciljev”, gre pa za “znamenje napačne presoje in nemoči”.

Iranski mediji sicer v svojem poročanju o izraelski operaciji tej niso pripisovali velike razsežnosti, kar po mnenju analitikov kaže na to, da Iran ni pripravljen na nadaljnje zaostrovanje konflikta, navaja AFP.

Predsednik države Masud Pezeškian je v nedeljo poudaril, da Iran ne želi vojne z Izraelom, a da bo branil svoje pravice in se “ustrezno odzval na agresijo sionističnega režima”. V svojem odzivu je bil dokaj zadržan tudi iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej.

Izrael je v noči na soboto napadel vojaške cilje v Iranu, kjer je po navedbah tamkajšnje vojske povzročil omejeno škodo in ubil štiri pripadnike oboroženih sil. Iranski mediji so danes poročali, da je bil v napadu ubit tudi civilist.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!