V Teheranu naj bi razkrili, kaj bi Iran odvrnilo od maščevanja Izraelu

Svet 13. Avg 202411:05 > 22:45 10 komentarjev
Foto: REUTERS

Potem ko je Iran zavrnil poziv zahodnih voditeljev k umiku grožnje s povračilnim napadom na Izrael, so po poročanju tujih medijev trije iranski visoki uradniki popoldne izjavili, da bi Iran od neposrednega maščevanja Izraelu odvrnil le dosežen dogovor o prekinitvi ognja v Gazi. Enaka pričakovanja je že izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Pogovori o prekinitvi ognja naj bi potekali še ta teden.

V ponedeljek so nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Keir Starmer podpisali skupno izjavo, s katero so pozvali k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, Iran in njegove zaveznike pa pozvali, naj se vzdržijo dejanj, ki bi lahko ogrozila priložnost za premirje v Gazi.

Čeprav so v Teheranu komentirali, da je izjava v nasprotju z načeli in pravili mednarodnega prava in pomeni javno ter praktično podporo Izraelu ter zavrnili poziv k umiku grožnje s povračilnim napadom na Izrael, naj bi nekaj iranskih uradnikov danes vendarle pokazalo pripravljenost za opustitev namer po napadu. Iran Izraelu grozi s povračilnim napadom zaradi umora političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu. Izrael odgovornosti za ta napad sicer ni prevzel.

Če bo dogovor ustrezal Iranu, ta ne bo napadel Izraela

Po poročanju Reutersa naj bi namreč trije iranski uradniki danes izjavili, da lahko Iran od neposrednega maščevanja Izraelu odvrne le dosežen dogovor o prekinitvi ognja v Gazi na pogovorih, ki bodo potekala ta teden.

Visoki uradniki so zatrdili, da bo Iran z zavezniki, kot je libanonski Hezbolah, neposredno napadel Izrael, če pogajanja v Gazi propadejo ali če bo pogajanja zaviral Izrael. Viri, na katere se sklicujejo, niso povedali, kako dolgo je Iran pripravljen čakati na napredek v pogovorih, preden bo ukrepal. Izjave tako nakazujejo, da se bo iranski napad zgodil le, če rezultat pogovorov ne bo zadovoljil Irana, piše Reuters.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je tudi ameriški predsednik Joe Biden že izrazil pričakovanje, da ob doseženem dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi Iran ne bo uresničil grožnje z napadom na Izrael.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer zanikal, da bi postavljal nove pogoje v pogovorih o prekinitvi ognja. Dejal je, da gre le za “potrebna pojasnila” prejšnje ponudbe.

Pogajanja bi lahko ogrozila tudi napoved vodje Hamasa Yahya Sinwarja, ki je sporočil, da ga na pogajanja ne bo, če Izrael že pred pogajanji ne bo prekinil vojaških operacij v Gazi. Po pisanju Wall Street Journala Izrael v to najverjetneje ne bo privolil, saj želi pritisniti na Hamas in doseči svoj cilj. To je uničenje Hamasa.

Oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam, je danes sporočilo, da so proti Tel Avivu izstrelili dve raketi M90. Izraelska vojska je napad potrdila in pojasnila, da je en izstrelek končal v morju, drugi pa ni vstopil na območje Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Brigade so z dvema raketama M90 bombardirale mesto Tel Aviv in njegova predmestja kot odgovor na sionistične poboje nad civilisti in namerno razseljevanje naših ljudi,” so v izjavi zapisale brigade Ezedin al Kasam.

Napad je potrdila tudi izraelska vojska, ki pojasnjuje, da je eden od izstrelkov padel v morje. Drugi izstrelek pa ni vstopil na ozemlje Izraela. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v Tel Avivu slišati eksplozije, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Yahya Sinwar
Yahya Sinwar (Foto: PROFIMEDIA)

Skupen poziv zahodnih voditeljev ne omenja Izraela

Besedilo omenjene izjave zahodnih voditeljev, ki so jo dali v ponedeljek, sicer ne omenja Izraela, ki je v zadnjih desetih mesecih v Palestini ubil več kot 40.000 ljudi. To je izpostavilo tudi iransko zunanje ministrstvo, ki poudarja, da Berlin, Pariz in London “niso izrazili nasprotovanja mednarodnim zločinom sionističnega režima”, a hkrati Iran pozivajo, naj ne ukrepa proti kršitvam njegove suverenosti in ozemeljske celovitosti.

Takšni prošnji po prepričanju Teherana “primanjkuje politične logike”, je v nasprotju z načeli in pravili mednarodnega prava ter pomeni javno ter praktično podporo Izraelu.

Še v ponedeljek je sicer svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby dejal, da ZDA menijo, da bi lahko Iran “vrsto obsežnih napadov” na Izrael izvedel še ta teden.

Zaradi napetih razmer na Bližnjem vzhodu Washington tam krepi vojaško prisotnost. Na območje so ZDA napotile letalonosilko USS Abraham Lincoln in podmornico USS Georgia.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje