Iran o povračilnih napadih na Izrael: Hezbolah ne bo omejen le na vojaške cilje

Svet 03. Avg 202412:52 > 15:05 0 komentarjev
iran
Foto: PROFIMEDIA

Iran je izrazil pričakovanje, da bo libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah v odzivu na uboj enega njihovih najvišjih poveljnikov Fuada Šukra izvedlo napade globlje znotraj Izraela. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP Iran pričakuje tudi, da napadi Hezbolaha ne bodo več omejeni izključno na vojaške cilje.

Napetosti na Bližnjem vzhodu so se okrepile po sredinem uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in torkovem uboju enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra.

Kot je danes sporočila iranska misija pri ZN, je izraelski napad na stanovanjsko območje v Bejrutu, v katerem je bil ubit Šukr in še pet civilistov, spremenil pravila igre. Hezbolah in Izrael sta doslej upoštevala določena pravila, napade sta izvajala na vojaške cilje na obmejnem območju, a je napad v Bejrutu ta pravila prekoračil, ocenjujejo v misiji.

“Pričakujemo, da bo Hezbolah izbral več ciljev in da bo v svojem odgovoru udaril globlje,” je dejal predstavnik misije in dodal, da Hezbolah svojega odziva ne bo omejil na vojaške cilje, poroča iranska tiskovna agencija Irna.

Iranska revolucionarna garda je obenem danes tudi sporočila, da je njihova preiskava napada na vodjo Hamasa Ismaila Hanije pokazala, da je bil ubit v napadu z izstrelkom kratkega dosega, izstreljenim pred zgradbo v Teheranu, kjer je prenočeval.

Velika Britanija in ZDA so ob krepitvi možnosti za izbruh vojne med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, ki ga podpira Iran, danes pozvale svoje državljane, naj zapustijo Libanon.

Iran je sicer že kmalu po uboju Šukra in Hanije skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu. Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala pa je opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj Šukra.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem dejal, da je njegova država v zadnjih dneh sovražnikom zadala uničujoče udarce. Posvaril je Izraelce, da so pred njimi zahtevni dnevi, in zagotovil, da je država pripravljena na vse možne scenarije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!