Iran obljublja odziv na nove sankcije treh evropskih držav

Svet 11. Sep 202416:34 2 komentarja
iran
Foto: PROFIMEDIA

Čeprav Iran zanika dobavo raket Rusiji, so tri evropske države proti državi uvedle sankcije. V Teheranu napovedujejo sorazmerne povračilne ukrepe.

Iran se bo sorazmerno odzval na sankcije, ki so jih zaradi domnevnih dobav raket Rusiji proti islamski republiki v torek uvedle Nemčija, Francija in Velika Britanija, so danes sporočili v Teheranu.

Ob tem so ponovno zanikali, da bi Rusiji dobavljali kakršnokoli orožje, je razvidno iz izjave iranskega zunanjega ministrstva.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v torek v skupni izjavi obsodile iranske dobave balističnih raket Rusiji in proti islamski republiki uvedle nove sankcije.

Napovedale so preklic dvostranskih sporazumov z Iranom na področju zračnega prometa in sankcioniranje letalske družbe Iran Air. Ukrepe naj bi trojica držav uvedla tudi proti subjektom in posameznikom, povezanim z iransko proizvodnjo balističnih raket.

“To dejanje treh evropskih držav je nadaljevanje sovražne politike Zahoda in gospodarskega terorizma proti iranskemu ljudstvu,” je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani in napovedal, da bo Teheran v odziv sprejel “ustrezne in sorazmerne” protiukrepe.

Ob tem je vnovič zanikal, da bi njegova država Rusiji dobavljala kakršnokoli orožje za bojevanje v Ukrajini, rekoč da gre za popolnoma neutemeljene in lažne obtožbe. Trojici držav in ZDA je tudi očital, da so same osrednje dobaviteljice orožja Izraelu, s čimer so soudeležene v množičnih pobojih Palestincev v Gazi, za kar bi morale odgovarjati.

Obtožbe o dobavah raket Rusiji je na omrežju X zanikal tudi iranski zunanji minister Abas Aragči. “Iran Rusiji ni dobavil balističnih raket. Pika,” je poudaril in dodal, da sankcije niso rešitev, temveč del problema.

Nove sankcije proti Iranu so zaradi dobav raket napovedale tudi ZDA in Evropska unija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje