Iran odločen, da bo maščeval smrt vodje Hamasa

Svet 02. Avg 202413:51 1 komentar
Pogrebne slovesnosti za voditelje Hamasa Ismaila Hanija
Pogrebne slovesnosti za voditelje Hamasa Ismaila Hanija (Foto: PROFIMEDIA)

Iran se je odločen maščevati po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaile Hanije, ki ga pripisuje Izraelu. Medtem ko skupaj z zavezniki v regiji preučuje možen odziv, je pozval k sklicu izrednega srečanja zunanjih ministrov Organizacije za islamsko sodelovanje (OIC), so sporočili v četrtek v Teheranu. Poudarjajo, da si Iran pridržuje "legitimno pravico" do maščevanja za "očiten zločin".

Kot je na družbenem omrežju X sporočil vršilec dolžnosti iranskega zunanjega ministra Ali Bagheri Kani, je zaprosil za izredno srečanje zunanjih ministrov OIC, da bi “ocenili in obsodili to strahopetno in teroristično dejanje sionističnega režima in da bi ta režim odgovarjal za svoje zločine”.

Pri tem je po navedbah zunanjega ministrstva v Teheranu poudaril, da si Iran pridržuje “legitimno pravico” do maščevanja za “očiten zločin” in bo sprejel “obžalovanja vreden in odločen ukrep” proti Izraelu.

Iranski diplomat je po telefonu med drugim govoril z zunanjimi ministri Turčije, Egipta, Savdske Arabije in Katarja, pri čemer je opozoril, da uboj Hanije predstavlja resno grožnjo regionalni varnosti in stabilnosti, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Politični voditelj Hamasa in njegov telesni stražar sta bila ubita v sredo zgodaj zjutraj v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je Hanija dan prej v parlamentu udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

Iran, ki velja za pomembnega podpornika Hamasa, je skupaj z zavezniki v regiji obljubil maščevanje Izraelu za uboj Hanije, kot tudi za uboj enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra. Njuni smrti sta še povečali regionalne napetosti.

Izrael, ki odgovornosti za uboj Hanije uradno ni prevzel, je sicer zatrdil, da je pripravljen na morebitne iranske povračilne ukrepe.

Vodja proiranskega Hezbolaha Hasan Nasrala je v četrtek na pogrebu Šukra dejal, da mora Izrael pričakovati “neizbežen odgovor” gibanja po atentatu na njihovega poveljnika, ki je bil ubit v torek v Bejrutu. Tudi Abdul Malik al Huti, vodja uporniških hutijevcev v Jemnu, ki jih podpira Iran, je obljubil “vojaški odgovor” Izraelu zaradi uboja Hanije in obsodil napad na Šukra kot “agresijo in nevarno stopnjevanje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Joe Biden pa je v četrtek dejal, da je zaskrbljen zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu, in v “zelo neposrednem pogovoru” pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, naj hitro doseže dogovor o prekinitvi ognja v Gazi, poročajo ameriški mediji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje