Iranski predsednik: Poskrbel bom, da moralna policija ne bo nadlegovala žensk

Svet 16. Sep 202419:33 0 komentarjev
Iranski predsednik Masud Pezeškian
Foto: PROFIMEDIA

Iranski predsednik Masud Pezeškian je na današnji prvi novinarski konferenci, odkar je julija zasedel položaj, izjavil, da bo poskrbel, da moralna policija v Iranu ne bo več nadlegovala žensk. Ob tem je Izrael obtožil, da želi islamsko republiko zaplesti v regionalno vojno.

Iranski predsednik Masud Pezeškian je med kampanjo obljubil, da bo kot predsednik nasprotoval patruljiranju moralne policije, ki na iranskih ulicah nadzoruje spoštovanje zakona o nošenju islamske naglavne rute hidžab in izvaja aretacije domnevnih kršiteljic. Danes je zatrdil, da bo poskrbel, da ta organ žensk ne bo več nadlegoval.

Ravno danes sicer minevata dve leti od začetka množičnih in smrtonosnih protestov v Iranu, v ospredju katerih so bile ženske. Večmesečne demonstracije pod sloganom Ženske, življenje, svoboda je septembra 2022 sprožila smrt mlade Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla po pridržanju moralne policije. Ta jo je aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba.

Pezeškian je bil ob tem na današnji novinarski konferenci kritičen do Izraela. Obtožil ga je, da hoče islamsko republiko zaplesti v regionalno vojno, kar naj bi dokazoval umor političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu. “Pridržujemo si pravico do obrambe,” je poudaril reformistični iranski predsednik in v luči tega stopil v bran iranskemu raketnemu programu, rekoč da bi jih Izrael brez njega lahko kadarkoli bombardiral, kot to počne v Gazi.

Spregovoril je tudi o odnosih z ZDA. “Nismo mi tisti, ki smo sovražno nastrojeni. Mi nismo zgradili vojaških oporišč okoli njihove države,” je izpostavil Pezeškian in vnovič zavrnil tudi obtožbe o dobavah raket Rusiji, zaradi katerih so ZDA in EU proti Teheranu minuli teden uvedle nove sankcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!