Iranski vrhovni voditelj Nasralo pred napadom opozoril, naj zapusti Libanon

Svet 02. Okt 202418:35 0 komentarjev
Ali Hamenej
Ajatola Ali Hamenej (Foto: PROFIMEDIA)

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je vodjo šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasralo, ki je v petek umrl v izraelskih zračnih napadih, že več dni pred tem opozoril, naj zapusti Libanon.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v petek ubitega vodjo šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasralo opozoril, naj zapusti Libanon, poroča Reuters. To naj bi storil nemudoma po eksploziji pozivnikov in voki-tokijev, ki so jih uporabljali člani gibanja. V teh napadih je bilo namreč ubitih več deset pripadnikov Hezbolaha, ob tem pa tudi na stotine ranjenih.

Iranske obveščevalne službe so, medtem ko je Izrael več dni obstreljeval cilje Hezbolaha v Libanonu, napadi pa so se v petek in soboto intenzivirali, ugotovile, da Izrael načrtuje uboj Nasrale. Po petkovih intenzivnih izraelskih napadih na cilje Hezbolaha v Libanonu več ur ni bilo jasno, kakšno je stanje Nasrale. Po poročilih izraelske vojske pa je informacijo v soboto popoldne potrdil tudi Hezbolah.

Po uboju Nasrale so v soboto na varno lokacijo v Iranu premestili tudi Hameneja. Ta je zaradi izraelskih napadov osebno napovedal povračilne ukrepe. Iran je proti Izraelu izstrelil okoli 200 raket, večino pa jih je izraelska zračna obramba prestregla.

Hamenej je po napadu na Nasralo zdaj zaskrbljen tudi zaradi domnevne izraelske infiltracije v visoke vladne položaje v Teheranu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!