Iransko darilo hutijevcem: revolucionarna garda poslala balistične rakete

Svet 29. Maj 202415:32 3 komentarji
Iranska balistična raketa ghadr
Iranska balistična raketa ghadr (Foto: Sobhan Farajvan / Pacific Press/PROFIMEDIA)

Jemenski uporniki so od iranske revolucionarne garde prejeli balistične rakete ghadr. Garda je s potrditvijo dobave raket, ki lahko dosežejo do 2.000 kilometrov oddaljene cilje, prvič potrdila dobavo orožja hutijevcem.

Iranska revolucionarna garda (IRGC), vplivna veja iranske vojske, je prvič potrdila dobavo orožja uporniškim hutijevcem v Jemnu, je danes poročala iranska tiskovna agencija Tasnim. Hutijevci so od garde prejeli balistične rakete ghadr, ki lahko po navedbah IRGC dosežejo do 2.000 kilometrov oddaljene cilje.

IRGC je prepričan, da bodo rakete predstavljale velik izziv sovražnikom Irana v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hutijevci so oboroženo uporniško gibanje, ki je leta 2014 v Jemnu sprožilo državljansko vojno, ki je terjala več kot 377.000 smrtnih žrtev. Gibanje se je v zadnjih mesecih znova znašlo v ospredju pozornosti mednarodne skupnosti zaradi vse pogostejših napadov na ladje v Rdečem morju. Hutijevci trdijo, da ladje napadajo v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi.

Iran medtem že več let podpira hutijevce, a je doslej trdil, da je ta podpora zgolj politična.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje