Istrski gostinec: Pametnim ljudem smo dolgočasni. Zato se ne vračajo več

Potovanja 08. Avg 202405:15 21 komentarjev
Sončenje na plaži
Foto: PROFIMEDIA

Uspešen istrski gostinec Tomislav Pavleka je v zapisu, objavljenem na Morski.hr, strnil občutke o trenutnem stanju hrvaškega turizma. Ta se po njegovem mnenju spreminja v dolgočasno dejavnost, ki odvrača obiskovalce. Poleg slabe prometne infrastrukture je kritičen tudi do "nesposobne" politike, saj da ni pripravljena vlagati v izobraževanje in razvoj te gospodarske panoge. Izpostavil je tudi pomanjkanje kulturnih in zabavnih vsebin, ki bi privabile nove generacije, ki imajo čas in denar. "Pametnim ljudem smo dolgočasni, zato se ne vračajo več /.../ Prodali smo svojo tišino, vodo, čistočo. Potopljeni smo v kupe neurejenih smeti, v katerih se valjamo. Siti vsega," je med drugim zapisal.

Uspešen istrski gostinec Tomislav Pavleka je za medij Morski.hr v zapisu strnil mnenje o stanju hrvaškega turizma. Naštel je nekaj očitnih težav, s katerimi se že leta srečuje in zaradi katerih je lani opustil vodenje gostilniške in nastanitvene dejavnosti. Da se turizem pri naših južnih sosedih spreminja v dolgočasno dejavnost, je po njegovem mnenju kriva tamkajšnja politika, saj da ni pripravljena vlagati v izobraževanje in razvoj panoge.

“Tako pomembno gospodarsko dejavnost že leta vodi povprečna politika in v glavnem popolnoma nepomembni ljudje na samem vrhu državne oblasti,” je zapisal Pavleka in dodal, da je pred 30 leti takratni namestnici ministra za turizem Vinki Cetinski predlagal, da naj hrvaške ministre brezplačno izobražujejo na enem od nizozemskih inštitutov, zato da bi jim, kot je navedel, “pametni in modri ljudje razložili, da so turizem, promet in kultura tesno povezane panoge”. “Izobraževanje je zavrnila, češ da je ne potrebujemo, ker sami vemo, bla, bla, bla …” je zapisal.

Poleg politike sta po njegovih besedah za stanje v turizmu krivi tudi slaba prometna infrastruktura in ladjarsko podjetje Jadrolinija. “Pred leti sem trdil, da so lahko dolgoobalna plovba in ladje, ki bi povezovale Reko in Pulj s skrajnim jugom, torej Dubrovnikom, ponoči zelo dobičkonosne, če posadka ne gre spat ob 23. uri, ampak dela in se z gosti ukvarja do zore. Še peticijo sem začel, a nikomur nič. Podpisalo jo je več tisoč ljudi, na koncu pa je direktor Jadrolinije dejal, da se to ne splača,” je zapisal. Med drugim je opozoril še na slabo povezljivost med morskim in kopenskim prometom. “Med Trstom in Puljem ali na splošno po Istri ni avtobusnih linij. Odhodi ladij niso usklajeni z voznim redom avtobusov in obratno,” je poudaril.

dopust na hrvaški plaži
Foto: PROFIMEDIA

Pavleka je v svojem zapisu med drugim izpostavil tudi, da domačemu turizmu primanjkuje kulturnih in zabavnih vsebin, ki bi privabile nove goste. Po njegovih besedah trenutna generacija turistov, ki pazi, kaj jé, je bogatejša, lepša in bolj izbirčna, išče smiselna in kakovostna doživetja, ne pa samo hrane in pijančevanja na lokalnih zabavah.

“Nočitev v Rovinju je na primer najbolj dolgočasna možnost za človeka, ki ne večerja po 18. uri. Kaj ponuja Rovinj? Pristanišče brez bencinske črpalke, brez servisa, brez čistilk, brez dostave, brez ideje. Hotele brez klavirja, brez plesišča z zaprtim nočnim klubom že leta. Celotna naša obala ne ponuja nič drugega kot nekaj gojenih rib, strašno razdražljivo glasbo, ki jo nestrokovno izbirajo neusposobljeni natakarji in lastniki kakšnih groznih lokalov. Novemu človeku, tj. novi generaciji, ki ima denar in čas, ki ne strmi v mobitele, temveč živi svoje življenje, se ne ponuja nič,” je dodal.

Rovinj
Foto: PROFIMEDIA

“Pametnim ljudem smo dolgočasni”

Za nastalo stanje je, tako Pavleka, kriva “nesposobna politika, ki ni sprejela možnosti, da bi se predvsem izobraževali, učili”.

“Vsaka, ampak res vsaka izjava naše bivše ministrice za turizem je bila, koliko je bilo nekje nočitev in da smo spet za pet odstotkov boljši kot lani. Kakšni so njeni rezultati kakovosti? Ali je zmanjšala čartersko floto, ker se je tudi to (Jadransko morje) spremenilo v ‘party’ destinacijo in se zato pravi potrošniki in gostje ne vračajo na Hrvaško, ker je v vsakem zalivu ponoči hrupno. Kričanje, kaos in gneča,” je zapisal istrski gostinec.

Dodal je, da je komunikacija z gosti ključ prihodnjega poslovanja v turizmu. “Dokler turizma, transporta in kulture ne povežemo v celostno idejo, bomo izgubili več kot 70 odstotkov prihodnje klientele, ki jo bodo prevzeli pametnejši,” je poudaril Pavleka in dodal, da bi se lahko, kaj naučil od nekaterih bolj priljubljenih evropskih destinacij, kot so Amsterdam, Sicilija, Neapelj, Rim, severna obala Evrope, Norveška, Estonija, Danska …

“Pametnim ljudem smo dolgočasni. Zato se ne vračajo več. Neskončno smo dolgočasni v svoji biti. Ne znamo jezikov, ne znamo natočiti vina, a ga proizvajamo, ne znamo ohraniti dostojanstva. Prodali smo svojo tišino, vodo, čistočo. Potopljeni smo v kupe neurejenih smeti, v katerih se valjamo. Siti vsega,” je zaključil Tomislav Pavleka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje