Italijanska vas ima 46 prebivalcev, na lokalnih volitvah pa kar 30 kandidatov

Magazin 08. Jun 202405:23 0 komentarjev
Ingria Italija
Ingria Italija (Foto: Google Earth/ posnetek zaslona)

V majhni italijanski vasici Ingria zraven Torina se pripravljajo na lokalne volitve. Vas ima samo 46 prebivalcev, a izbira ne bo lahka, saj se za županski ali svetniški položaj poteguje kar 30 ljudi.

Majhna italijanska vas Ingria leži na severozahodu Italije in ima 46 prebivalcev. In to nedeljo bodo tam poleg evropskih še lokalne volitve. Kljub temu, da domačinov ni veliko, bo izbira kandidata zelo težka.

Na zadnjih treh županskih volitvah je prepričljivo in brez kakršnih koli presenečenj zmagal aktualni župan Igor De Santis. Zdaj pa ga čaka težji izziv, kot je pričakoval. Sprva se je poleg njega v župansko tekmo podal še 70-letni opozicijski mestni svetnik Renat Poletto, nato pa je dobil precej hujšo konkurenco. Po prepričevanje domačinov je kandidaturo za mesto župana vložil še Milančan Stefano Venuti. “Tega nismo pričakovali,” je komentiral De Santis.

Nato pa še en zaplet – DeSantisova mati se je odločila, da se pridruži sinovemu protikandidatu Polletu. DeSantisov protikandidat ji je obljubil mesto mestne svetnice, in ker je bilo na obstoječi listi poleg nje še osem žensk in en moški, se je odločila, da zamenja tabor.

“Mamo sem prosil, naj se mi pridruži. A ko je videla, da so na Polletovem seznamu večinoma ženske, se je odločila, da bo držala z njimi,” je komentiral aktualni župan. Njegova mama  Milena Crosasso pa trdi, da politično rivalstvo ne bo zamajalo trdnih družinskih vezi. “Oba s sinom si želiva najboljše za skupnost in to je priložnost, da izrazimo stališča žensk, ne da bi oslabili vezi,” je dodala.

S tremi županskimi kandidati je v volilno tekmo vključenih 30 prebivalcev vasice oziroma skoraj dve tretjini. De Santis je ob tem dodal, da je v vasici res zelo malo stalnih stanovalcev, a veliko vikendov in počitniških namestitev.

Ingria, ena najmanjših vasi v Italiji, ima 46 prebivalcev. Volilno telo sestavlja še 26 volivcev, registriranih za glasovanje iz tujine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!