Italijanska vlada ne popušča: odločitev sodišča o prebežnikih bo izpodbijala

Svet 21. Okt 202420:06 1 komentar
Vrnitev prebežnikov iz Albanije na italijansko obalo
Vrnitev prebežnikov iz Albanije na italijansko obalo (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanska vlada naj bi danes sprejela odlok, s katerim bo poskusila izpodbijati nedavno odločitev italijanskega sodišča, ki je zavrnilo namestitev 12 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta v novem sprejemnem centru v Albaniji: 22 držav bo v celoti opredelila kot varne, kar pomeni, da bodo prošnje za azil prosilcev iz teh držav lahko obravnavali pospešeno.

Poteza vlade sledi odločitvi italijanskega sodišča, ki je zavrnilo namestitev 12 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta v novem sprejemnem centru v Albaniji.

Odločitev sodnikov pomeni, da 12 od skupno 16 prebežnikov iz Bangladeša in Egipta, ki so jih minuli teden prepeljali v Albanijo, ne izpolnjuje meril za namestitev v Albaniji, zato so jih prepeljali nazaj v Italijo.

Čeprav so njihove prošnje za azil že zavrnili, se lahko v 14 dneh pritožijo in znova zaprosijo za dodelitev tega statusa. Zaradi mladoletnosti in ranljivosti so pristojni organi pred tem podobno odločili za še štiri prebežnike.

Italijansko sodišče je svojo odločitev utemeljilo s sodbo Sodišča EU, ki je v začetku meseca odločilo, da se mora označitev tretje države kot varne izvorne države nanašati na njeno celotno ozemlje.

Vlada v Rimu namerava v odgovor nadgraditi pravni status seznama varnih držav, kar pomeni, da bodo vse države na njem označene kot v celoti varne, vključno z Bangladešem in Egiptom.

Predsednica desničarske italijanske vlade Giorgia Meloni je odločitev sodišča že v petek označila za pristransko in napovedala, da bodo na današnji seji vlade “sprejeli zakone za odpravo te ovire”, rekoč da o tem, katere države so varne, ne odločajo sodniki, temveč vlada, poročajo tuje tiskovne agencije.

Opozicijsko Gibanje petih zvezd je medtem danes na računsko sodišče vložilo pritožbo glede premestitve omenjenih 16 prebežnikov. Trdijo, da je vzpostavitev dveh centrov v Albaniji oškodovala državno blagajno. Centra naj bi namreč v petih letih Italijo stala okoli 800 milijonov evrov.

Dogovor med Rimom in Tirano sicer določa, da se prebežniki, ki jih italijanska plovila prestrežejo na italijanskem območju iskanja in reševanja, odpeljejo v sprejemni center v Albanijo. Iz tega so izključeni tisti, ki se po zakonu štejejo za ranljive.

Prebežniki najprej opravijo zdravniški pregled in identifikacijski postopek v centru v neposredni bližini pristanišča Shengjin, nato pa jih namestijo v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam naj bi počakali na končanje obravnave njihove prošnje za azil.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje